Tesla

Fantastična priča o velikanu
FBI Dosije Tesla

Kada pitate dete zna li ko je Nikola Tesla uglavnom odgovori da je on izmislio struju. Premalo učimo o jednom od najvećih sa ovih prostora. Jeste, zaslužan je za naizmeničnu struju ali i za mnogo, mnogo više. Tesla je bio čovek energije, u svakom smislu. I ko još?

To se pre par godina pitao i dr Nele Karajlić, čovek brz na rečima, muzičar koji je oduvek pisao, ali je taj svoj talenat periodično predstavljao u javnosti. No, kada ga je organizam upozorio da mora da uspori, prestao je sa koncertima. Otvorio se prostor da radi ono što takođe ume i voli – da piše. Karajlić je nekadašnji student filologije, zaljubljenik u jezik i istoriju, knjige i istraživanje. Ima više talenata, a i iskustva u raznim medijima, i to ne malih. Sve to lako koristi i kombinuje. Tako je bilo i kada je reč o njegovom bavljenju životom Nikole Tesle.

Istraživao je sve do tada dostupne informacije o Tesli.
-Tesla bi znao da koristi i mobilni telefon, kaže.

Jer, Tesla je imao vrlo jasne i živopisne vizije o onome bez čega danas mislimo da ne možemo: prenos slike s jednog na drugi kraj planete, mogućnost da se informacije u trenu šire do svakog kutka gde su ljudi, da pričamo hiljadama kilometara udaljeni jedni od drugih bez žice… i ko zna šta sve još u budućnosti.

Smatrali su ga čudakom, a danas bi mu možda zalepili i neku dijagnozu jer je bio drugačiji. Mogao je danima da ne spava, radio uglavnom noću, bio vezan za broj 3 i sve brojeve njime deljive. Recimo, na stolu je moralo biti 18 salveta, a pre ulaska, hotel bi obišao 3 puta. Čuvao se bakterija i infekcija, izbegavao direktan kontakt s ljudima, ali takav strah nije postojao kada su golubovi bili u pitanju.

Pages: 1 2 3 4