Aromaterapija_alergijski_rinitis

Prirodno protiv alergijskog rinitisa
AROMATERAPIJA UBLAŽAVA SIMPTOME

Sezonski alergijski rinitis može da dovede do veoma neprijatnih simptoma koji menjaju kvalitet života. Međutim, postoje prirodni načini na koji oni mogu da se ublaže, a jedan od njih je i aromaterapija

Simptomi sezonskog alergijskog rinitisa slični su prehladi. Naše sagovornice, aromaterapeuti dr med Bojana Maksimović i Milka Raičević, dijetetičar-nutricionista, preporučuju da se sa polenskom alergijom izborimo na prirodan način – uz pomoć eteričnih ulja.

Reakcija na alergen. Otežano disanje na nos zbog otoka sluznice, svrab, bistar sekret, kijanje u napadima, samo su neke od neugodnosti koje može da donese polenska alergija. Uz to se skoro po pravilu javlja i alergijski konjuktivitis (svrab, crvenilo i suzenje očiju, otok kapaka). Kao prateće tegobe mogu da se jave i glavobolja, svrab u grlu, suv kašalj, promuklost, krvarenje iz nosa…
– Ovi simptomi alergijskog rinitisa su nekada blagi, ali se mogu pojaviti i brojne komplikacije, uključujući i astmu – objašnjava dr Bojana Maksimović.

Pomoć iz prirode. Aromaterapija, kao i mnoge druge holističke nauke, posmatra pacijenta kao celinu, pa je zato terapija individualna.
– Nakon detaljno uzetih podataka o istoriji bolesti aromaterapeut će napraviti odgovarajuću mešavinu za mališana. Terapija u ovom slučaju podrazumeva inhalaciju etarskim uljima, kupke, kao i masažu grudnog koša i stopala – kaže dr Marsimović naglašavajući da treba voditi računa da se ne masiraju detetove ručice jer može da ih stavi u usta.
Kod akutnih simptoma terapija se sprovodi od tri do pet dana.

Detoksikacija organizma. Kako bi se dečji organizam pripremio za sezonu alergija trebalo bi prvo uraditi detoksikacija, savetuje Milka Raičević. Detoksikacija se preporučuje i kada je dete često na antibioticima a poboljšanje može da se vidi već posle nekoliko dana.
– Paralelno s njom dete bi trebalo da pije ulje crnog kima za balansiranje imunog sistema. Ovo ulje deci sme da se daje tek kada navrše tri godine. Takođe, nema efekata ako se ne uzima bar dva meseca pre izlaganja alergenu. Ako se terapija počne na vreme, praksa je pokazala da su simptomi alergijskog rinitisa mnogo blaži ili čak sasvim izostaju.

Kod dece obazrivo. Prilikom primene aromaterapije za lečenje dece treba biti obazriv. Naime, ulja koja se koriste kod odraslih često se ne smeju koristiti za decu. Zbog toga je pre odluke o korišćenju ove vrste terapije neophodno da se roditelj obrati kvalifikovanom aromaterapeutu koji će ga posavetovati u vezi sa izborom ulja i odgovarajuće koncentracije. Važno je i koje ulje je idealno za dete, kao i koji način primene je u tom trenutku najbolji.

Tekst: Maja Aleksić