Naslovna / Čuvari zdravlja / Začini u ajurvedi
Maksimalni efekat uz zagrevanje
Začini u ajurvedi Maksimalni efekat uz zagrevanje

Začini u ajurvedi
Maksimalni efekat uz zagrevanje

Ajurveda nas uči da sve što se nalazi u prirodi može biti lekovito, ako stigne do nas u pravom trenutku, u odgovarajućoj meri i na pravi način

Nekada je to zrak sunca koji nas iznenada obasja u trenucima kada smo tužni i setni, ispuni nas ljubavlju i vrati nam nadu, nekada čaša izvorske vode, kada smo umorni i žedni, a nekada mala biljka koja u sebi nosi čudesnu energiju i moć da unapredi naše zdravlje.

Efekat prirodnih lekova se ne manifestuje otklanjanjem simptoma i potiskivanjem bolesti, već njihovom sposobnošću da stimulišu celo naše biće da dođe do isceljenja, eliminacijom uzroka koji su doveli do neravnoteže.

Namirnice koje, tokom prepreme hrane, skoro svi, u većoj ili manjoj meri svakodnevno koristimo su začini. Oni, osim toga što hrani koju jedemo daju specifičan ukus i aromu, imaju mnogo dublji i konkretniji efekat na naš organizam, ako ih pravilno koristimo.

ajurveda

Ako želimo da izvučemo maksimalni efekat iz začina, neophodno je da ih zagrejemo

Kako da pravilno koristimo začine?
Veliki deo snage i arome začina se izgubi kada ih sameljemo i ostavimo da stoje, tako da je jedna od glavnih preporuka, kada je upotreba začina u pitanju, da kupujemo organske semenke, da ih čuvamo u dobro zatvorenoj posudi i sameljemo u malom mlinu neposredno pre upotrebe.