analiza_sna

Analiza sna
DVA SNA KOJA SE PREPLIĆU

Slavica, 52 godine, u braku sa muškarcem koji je često službeno odsutan i neodgovoran kada su porodični problemi u pitanju, dugi niz godina sanja dva sna koji se prepliću i ponavljaju

Primer: Prvi san – Nalazim se na lepoj ali pustoj šljunkovitoj plaži. Sunčano je a more je mirno i bistro. Počinjem da kopam rukama i ubrzo nailazim na srebrni ženski nakit. Ushićena sam.
Drugi san – U automobilu sam, za volanom. Vozim desnom trakom ali povremeno gubim kontrolu i iz nepoznatih razloga skrećem levo. Iz suprotnog pravca nailazi vozilo i postoji opasnost da se sudarimo ali ja uvek uspevam da se vratim na desnu stranu i izbegnem nesreću.

Komentar: Srebro ima simboliku ženskog principa a dodatno se u snu radi i o ženskom nakitu koji iskopavate na plaži. S obzirom da je vreme lepo i radnja se događa na mestu koje je uglavnom namenjeno odmoru i opuštanju, iskopavanje „ženskog  principa“ bi moglo da ukazuje da vi pokušavate da na svetlost dana „izvučete“ svoju „zakopanu“, tj. potisnutu ženstvenost koja vam verovatno u realnosti nedostaje za opušteno i zadovoljavajuće životno funkionisanje.

Drugi san verovatno obrađuje sličnu temu. Desna strana u snovima ima simboliku muškog, racionalnog principa i logosa – razuma, dok je leva strana suprotnog značenja i simbolizuje ženski princip, emocije, intuiciju i sve iracionalno. Vožnja automobilom je vožnja kroz život i scenario sna ukazuje da vi kroz život “vozite desnom stranom”. Ponekad izgubite kontrolu i pređete na levu stranu ali takvo funkcionisanje (emotivnost, iracionalnost) bi očigledno moglo da izazove nesreću te se brže bolje vraćate u desnu traku (racionalnost, logika).

Ako se ovi snovi povežu i sagledaju uz podatke o vašoj životnoj situaciji gde vi morate u porodici da preuzmete i ulogu oca i ulogu supruga s obzirom da muževljev uticaj nedostaje, onda je jasno da je vaša ženstvenost zanemarena i potisnuta (zato je srebrni nakit zakopan) i da bi svako “prelaženje na levu stranu” (ženska strana) moglo za vaše funkcionisanje da bude opasno. Bez obzira na sve, vaša životna uloga je takva i vi ste na nju navikli a “skriveno blago” (tj. vaš ženski aspekt) čuvajte “zakopano u pesak”, tamo je sigurno i niko vam ga ne može ukrasti.

Tekst: Dr Mirjana Đurđević