Naslovna / Bonus za dušu / Kakvu pomoć nam snovi konkretno nude
PRVI SAN MOŽE DA UKAŽE NA SUDBINU
Kakvu pomoć nam snovi konkretno nude PRVI SAN MOŽE DA UKAŽE NA SUDBINU

Kakvu pomoć nam snovi konkretno nude
PRVI SAN MOŽE DA UKAŽE NA SUDBINU

Poruke iz snova pomažu da korigujemo naše svesno viđenje i doživljavanje svakodnevnih situacija, ljudi koje srećemo i sa kojima smo manje ili više bliski, ali i da bolje upoznamo sami sebe, da bolje sagledamo i potencijale i mane koje posedujemo. Na taj način izbegavamo mnoge zablude i konflikte u komunikaciji sa okolinom, postajemo uspešniji i zadovoljniji životom jer ga bolje razumemo

* Snovi nas pripremaju, u psihološkom smislu, za važne životne događaje, promene i prekretnice, kako pozitivne tako i negativne. Tako trošimo mnogo manje psihičke energije kada takvi periodi naiđu u realnom životu jer se psihološka obrada već desila u manjoj ili većoj meri, kroz snove.

* U kriznim životnim situacijama kroz snove dobijamo podršku, pa čak i konkretne savete o koracima koje u realnom životu tada možemo da preduzmemo.

* Snovi koji se ponavljaju, tj. imaju iste ili slične sadržaje, ako se pravilno protumače, daju uvid snevaču u životnu situaciju ili problem koje on, na svesnom nivou, očigledno ne razume pa već duži životni period ponavlja iste greške.

* Košmarni snovi ukazuju na gorući životni problem koji snevač ne uspeva da reši jer nema celokupan uvid u sve okolnosti problema a čije razrešenje zahteva hitnost.

* Snovi mogu da daju konkretno i jasno upozorenje snevaču da mu preti opasnost pa blagovremeno tumačenje i razumevanje ovakvih snova pomaže da snevač izbegne rizične i nepredvidive događaje u životu.

* Nekada snovi u bukvalnom smislu proriču neki događaj koji nailazi pa bilo da je on prijatan ili neprijatan, manje ili više bitan.

* Snovi dece posebno ukazuju na probleme koji se javljaju u godinama njihovih važnih životnih događaja (polazak u vrtić, u školu, ulazak u adolescenciju itd.), a prvi san iz detinjstva kojeg se osoba seća nekada može da ukaže na čitavu dalju sudbinu tog čoveka.

* U kliničkoj praksi, kroz snove se može predvideti neko oboljenje i više godina unapred (pa se zato može preduzeti adekvatna prevencija), ili se može pratiti uspešnost terapije i očekivati mogući ishod. Ovo se odnosi kako na duševne, tako i na telesne bolesti.

* Kroz snove koje snevač godinama zapisuje i analizira može se videti psihološko sazrevanje, tj. individualizacija te osobe kao i zastoj u tom procesu i mogu se otkriti konkretni konflikti koji taj proces koče. Ti sadržaji su dragoceni za nastavak procesa individuacije koji je od životnog značaja.

* Snovi mogu biti izvorište naučnih i umetničkih dela i snevaču doneti inspirativne sadržaje koje on može na javi bukvalno pretočiti u svoje stvaralaštvo.
I još dosta toga…

Tekst: Dr Mirjana Đurđević