Naslovna / Otvoreni um / Bez granica / Kako iskoristiti potencijale
STANITE I DOPUSTITE DA VAM SE ŽIVOT DOGODI
Kako iskoristiti potencijale STANITE I DOPUSTITE DA VAM SE ŽIVOT DOGODI

Kako iskoristiti potencijale
STANITE I DOPUSTITE DA VAM SE ŽIVOT DOGODI

Vi ste u šestoj brzini, baš se trudite da nešto postignete, ali ne vredi. Ponekad je dobro da uradite baš suprotno – da stanete i sačekate da se sve reši samo od sebe

Čuveni Dipak Čopra uči nas kako da iskoristimo sopstvene potencijale do maksimuma, kojih često, na žalost, nismo ni svesni, mislimo da smo znatno manje sposobni i u mogućnosti da damo nego što realno jesmo. Često ne znamo ni šta zaista treba da uradimo. Odnosno, nismo svesni toga da nedelovanjem možemo postići – neuporedivo više. Kako?
Da je ponekad mogući postići više (rezultata i uspeha) sa manje (rada, ulaganja) ilustruje primerom sportista, u odlučujućim trenucima na sportskom terenu. Kada su im potpuno budni i telo i um, pažnja drugih usmerena na njih, kada je „biti ili ne biti“.
Pogledajmo šta se u njihovim umovima događa. Mnogi kažu da tada zalaze u „zonu“. Sve je napeto oko njih, a oni krajnje opušteni, smireni. Oko njih vri, a oni kao da su se „isključili“.

Čopra objašnjava da boravak u zoni ne možemo da predvidimo, ali možemo da „naučimo da postavimo scenu za nju“. Skloni smo da prisiljavamo sebe na maksimalne napore, ali ono neće biti drugačije, neće stati ni kada stojimo sa strane i puštamo ga da samo sebe vodi. Kao primere za to navodi da ako brinemo o krvnom pritisku jeste realno da on i skoči, ako uporno pokušavamo nečega da se setimo, nećemo moći. Jer, kaže, postoji ravnoteža između „puštanja telesne inteligencije da samostalno radi i preuzimanja kontrole“.