bakine biljke

Eliksiri iz prirode
KAKO SU SE NAŠE BAKE BORILE PROTIV STRESA

Poznato je da je naš organizam programiran tako da mu kratki periodi stresa čak i prijaju. Ali, kada se pritisak i anksioznost nastavi, trebalo bi potražiti rešenje koje će nam pomoći. I osvrnuti se možda i na neke predloge iz davnina

Možda se neko još seća mirisa detinjstva koje smo provodili kod bake i deke na selu. Ti mirisi su obično vezani za hranu koja se krčkala na čuvenom šporetu „smederevcu“, ali i za čajeve koji su nas čekali nakon igranja na snegu. Nama tada nisu bile potrebne terapije protiv stresa ali je učinak nekih od njih bio dobro poznat našim precima.

Čaj od kamilice

Danas se u svetu popije oko milion šolja čaja svakog dana što je dovoljan dokaz da u tom napitku ima „nešto više“ od obične žute vodice. Kamilica je opštepoznata kao odličan lek protiv stresa zbog čega je 3 šolje dnevno odlična terapija za nagomilanu negativnost u našem organizmu.

Kupka od kamilice i lavande

Ovo je odličan predlog za smirenje. Osušene lekovite biljke uvijte u pamučnu tkaninu i držite ispod mlaza vode dok punite kadu. Naravno, možete da upotrebite i već gotove kupke od ovih biljaka ali ako ste odlučili da to radite na prirodan način – onda je prvi predlog odličan za vas.

Kantarion

Kantarion se koristi vekovima kao prirodni anti-depresiv jer je poznato da popravlja raspoloženje i ponašanje kod osoba sa blagom depresijom. Može da se pravi čaj ili da se miriše njeno eterično ulje.

Vitamin C

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno uzimanje vitamina C vraća nivo hormona stresa u normalu. Narandže i limun su odličan izvor ovog vitamina, ali i povrće kao što su paprika i kiseli kupus.

Pripremila: J. Stefanović