Naslovna / Otvoreni um / Alternativni izbori / Verujemo u prirodu
DA LI DRVEĆE ZAISTA MOŽE DA NAS IZLEČI
Verujemo u prirodu DA LI DRVEĆE ZAISTA MOŽE DA NAS IZLEČI

Verujemo u prirodu
DA LI DRVEĆE ZAISTA MOŽE DA NAS IZLEČI

Savremeni ruski naučnik Mihail Semjonovič Vinogradov tvrdi da drveće može da izlečiti čoveka svojom energijom. Napetost i razdražljivost možete da umanjite i tako što ćete se prisloniti uz drvo leđima i dodirivati ga dlanovima

Prema starim zapisima, još u davna vremena devojke su “sakupljale” pozitivnu energiju od breze da bi im udaja bila uspešna i život srećan, trudnice su se “družile” sa lipom, a ranjenim vojnicma isceljivane su rane uz pomoć hrasta. Tada se verovalo da pomaže sedenje ispod drveća ili čak penjanje po njegovim granama. I u današnje vreme odrasli traže mir šetajući kroz šumu i upijajući dobru energiju drveća.

Savet ruskog naučnika je jednostavan: stanete okrenuti licem prema drvetu na 40 – 60 cm udaljenosti, zatvorite oči, opustite se i koncentrišete na primanje njegove energije, zamišljajući kako se vašim telom odozdo na gore penje talas pozitivne energije, naravno uz pravilno, ravnomerno disanje (udah, zadržavanje vazduha u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sledećeg udaha. Svaka faza traje od 4-8 sekundi). Preporuka je da kontakt sa drvetom ne bude duži od nekoliko minuta ali je bitno da, ukoliko ste u mogućnosti, steknete naviku da ovo redovno ponavljate.

Osim kod napetosti, nervoze i stresa, Mihail Vinogradov ističe da dendroterapija može da pomogne kod problema sa unutrašnjim organima, pa zbog toga preporučuje da zagrlite drvo kao prijatelja i da mu se prepustite.

Ruski naučnik smatra da je za “energetski kontakt” najbolje koristiti hrast, brezu i bor, kao i kedar, bagrem, klen, jabuku, šljivu… Međutim, ima i onih biljaka koji čoveku mogu da „ukradu“ energiju. To su razne vrste topola koje u nekim slučajevima čak mogu biti i od koristi, ali se bez detaljnog uputstva stručnjaka iz oblasti dendroterapije ne preporučuje duži “kontakt” sa njima.

Priredila: Marina Manga