NLP

Na tajnom zadatku
VESELI I OPUŠTENI NA NLP RADIONICI

Svi oni koji su završili NLP jednoglasni su u zaključku da im je ova tehnika pomogla da promene svoj život na bolje, bukvalno u svakom segmentu. Neki izaberu da završe prvi stepen i stegnu zvanje NLP practitioner (NLP praktičar), a neki odu i korak dalje, i nastave sa obrazovanjem za NLP mastera, i tako postaju spremni da i sami vode radionice i obuke. Na jednoj takvoj radionici, prvencu Ivane Stanković Gavrilović – bili smo na tajnom zadatku

Mnogi su čuli za NLP, ali nisu sigurni šta to znači. Zvanično, to je skraćenica za neuro-lingvističko programiranje, a oni koji se odluče da uđu dublje u materiju, shvate da za par meseci obuke mogu da dobiju dragocena znanja i veštine kako da komunikaciju što sa samim sobom, što sa drugima, podignu na visok nivo po kvalitetu.
Odlazimo na naš tajni zadatak, na prvu samostalnu radionicu koju vodi Ivana Stanković Gavrilović. Bili smo na mnogim radionicama, uvodnim časovima, tribinama. Liče, ali je svaka specifična po nastupu predavača i pristupu onima koji u tome učestvuju. Tu smo kao poznanici, a Ivana i ne sluti da smo – na tajnom zadatku.


Da će Ivana biti uspešna u tome, jasno je već u prvim minutima. Ona je diplomirani filolog (grupa za srpski jezik i književnost) i očekivano vodi radionicu rečenicama koje klize, imaju dinamiku i drže pažnju. Odličan je govornik, i tonalitet glasa lako prilagođava važnim i manje bitnim elementima. Primećujem da je verovatno i kao nastavnik i profesor bila odlična, jer je svaki minut u 3 sata radionice pažljivo osmišljen. Što znači da je dobra i u psihologiji, jer valja pravilno proceniti eventualne pauze, ponašanje učesnika u malim vežbama, uračunati u vreme pitanja prisutnih. Da će biti odlična u budućem radu kao NLP predavač vidi se i u tome što pažljivo osluškuje reakcije i interesovanja prisutnih i lako im se prilagođava, istovremeno ih upoznajući sa svim elementima radionice onako kako je isplanirala.

Ivana zastaje kada joj neko postavi pitanje, strpljivo odgovara, a zatim vešto nastavlja dalje. Posmatram lica oko sebe. Svi su zainteresovani i puni energije, iako je već pao mrak i iza svih je dug radni dan. Posmatram Ivanu. Niko ne bi rekao da joj je ovo prva radionica! Uživa u komunikaciji sa prisutnima, i uvodi ih u NLP svet kao da otvara kovčeg sa blagom (što i jeste na neki način).
Prisutan je i njen NLP master trener, Peđa Jovanović, iz NLP Centra. Njen mentor, primećujem, prati svoju učenicu sa osmehom na licu, očigledno zadavoljan njenom više nego uspešnom prvom radionicom.
A kako i ne bi! U Ivaninom izlaganju nema nepotrebnih pauza, ona ne žuri da nam iznese što više informacija, prati koliko smo i da li smo razumeli njene reči. Daje primere koji su zanimljivi, i slobodno ću reći, drugačiji. Unosi nešto svoje u izlaganje, i jasno je da se, kako se to kaže, „pronašla“ u NLP-u, da je to što vodi radionicu zaista ispunjava.


Posle prve, vrlo uspešne NLP radionice Ivane Stanković Gavrilović, svi smo istovremeno i opušteni i puni energije, nasmejani i veseli. Tri sata protekla su brzo, razbistrili smo svest, naučili nešto novo, razmenili iskustva.
Ivana je pronašla svoje mesto, u NLP svetu, i odlično se u njemu snalazi, a svojim pozitivnim emocijama, smirenošću, prijateljskim pristupom, u kombinaciji sa svojim znanjem i odlično pripremljenim izlaganjem, kada se na to doda i iskustvo, nesumnjivo će polaznike privlačiti ka njoj kao magnet.

Zabeležila: Željka Zebić