Ti zaista možeš sve
ISPUNJENE ŽELJE
Dr Vejn V. Dajer

Ispunjene-zeljeTi zaista možeš sve. To mi je prvo palo na pamet kada sam završila čitanje knjige „Ispunjene želje“. Dr Vejn V. Dajer je izuzetno cenjen pisac i govornik u oblasti ličnog razvoja u celom svetu

Njegov život potvrđuje da ono što drugima savetuje zaista daje rezultate – čovek kojeg život od rođenja nije mazio, koji se suočio i sa leukemijom. Šta on kaže, kako da zaista ispunimo naše želje?
Dr Dajer nas u sadržaj uvodi opisujući inicijalni trenutak i godine njegovog osvešćenja. Objašnjava tezu da se sve dešava istovremeno, i juče i danas i sutra, odnosno da postoji jedino – sada. I naglašava da je mašta izuzetno važna, da je pod kontrolom misaonog procesa, u maštu treba da smestimo život kakav želimo, i živimo to kao da se materijalizovalo u stvarnosti.

Promenite koncept o samom sebi! Time sve počinje. Razvijte „viši koncept o sebi“, usvojite nove i odbacite postojeće stavove o tome šta možete da postignete. Nemojte više stvarati svoj identitet na osnovu onoga što su vas naučili. Osetite ne običnu, nego „goruću želju“, koja često deluje kao opsesija. Prva takva koju treba da razvijete je želja – da se preobrazite, u osobu koja ne prihvata ograničenja. Steknite naviku da birate samo misli i ideje koje vam pomažu da se osećate dobro i moćno, i podižu na viši nivo svesti.

Odlučite da promenite svoja uverenja! Iako se godinama fizički menjate, postoji jedan nevidljivi, nepromenljivi deo vas. Ono što se menja neprekidno, nije stvarno, zato je vaš duh kao nepromenljiv – stvaran. Dr Dajer kaže da smo svi stvoreni iz istog izvora, te da smo zapravo isti kao ono od čega smo potekli, ma kako nazivali taj izvor. Bog nije nešto spoljašnje, već deo nas. Vi ste bog, i kada to prihvatite „otkriće vam se univarzalna svest iznutra“.

Ti si Bog! Autor kaže: „Ja sam onaj koji jesam“ (reči koje je Bog rekao Mojsiju). Bog se manifestuje u bezbroj oblika, a vi ste jedan od tih uzvišenih. Kada kažete: Ja sam (jesam), vi pokreće Boga na akciju. Ponavljate to često, umesto – ja nisam, ne mogu, nemam, čime gušite to „veliko prisustvo“ u sebi.

Postoji 5 temelja za ispunjenje želje. Prvi je da KORISITE MAŠTU, kao najveći dar koji ste dobili, u kojoj se prvo nalazilo sve što ste kasnije osetili čulima. Sanjajte i zamišljajte sebe kako postajete ono što želite. Ako živite s takvim mislima, univerzum će se uskladiti s vama i to vam i dati. Nikada u maštu ne stavite misao koju ne želite u stvarnosti, ideje o tome kakav je vaš život bio, misli drugih o tome šta možete a šta ne, i ne ograničavajte je trenutnim uslovima u kojima živite.

Drugi temelj je da ŽIVITE DO KRAJA. Imajte poverenja, razmišljajte i živite „od nečega“ a ne u „isčekivanju toga“. Živite iz perspektive svoje mašte. Ne govorite sebi da se nadate nečemu već: Ja sam. Ne sumnjajte, ne mislite kada i kako će nešto biti, već SADA živite to iznutra. „Sve možemo da promenimo kada promenimo svoju energiju koju kreiramo mislima“.

Treći temelj glasi: OSEĆAJTE TO! Birajte da se osećate dobro, da osećate ljubav, vežbajte da osećate misli koje ste stavili u maštu, onako kako biste ih osećali da se dešavaju u realnosti.

Autor četvrti temelj definiše kao: MOLIM VAS ZA PAŽNJU. Odlučite da „živite od kraja koji priželjkujete, a ne ka kraju koji su vam drugi odredili“. Držite svoje namere za sebe, da biste izbegli dobronamerna mišljenja okoline.

Peti temelj je Dr Dajer definisao kao: PRE NEGO ŠTO UTONEM U SAN, a kojim savetuje da poslednjih 5 minuta pre nego što zaspimo, kao najvažnije minute u jednom danu, posvetimo preuzimanju osećanja ispunjene želje, da mislimo: Ja jesam, Ja sam ono što jesam, Ja sam Bog na delu, Ja sam ljubav itd. Naš podsvesni um ne spava, i ono što mu date kao misli i osećanja, to i priziva. Zato posebno pred spavanje izbegavajte strahove, brige, i ostale negativne emocije.

Poslednju preporuku koju daje čitaocima izražava kroz 7 pitanja koja sebi treba da postavimo kada počinjemo život ispunjenih želja. Između ostalih i da li je to što želimo prirodno, da li smo voljni da komandujemo svojim „ja sam“ prisustvom, da li smo oslobođeni toga da osuđujemo, preziremo i kritikujemo, da li da se molimo kao da su molitve već ostvarene (i preporučuje – da, kao da su sada i istina), da li je naš um otvoren za beskonačne mogućnosti..
Knjiga bogata odlično opisanim iskustvima, rečenicama koje bi bilo dobro da pamtimo i kao mantre ponavljamo, knjiga koja daje „vetar u leđa“ da je sve što želimo i moguće.

Preporučila: Željka Zebić