Naslovna / Čuvari zdravlja / Višnje bistre um, čuvaju nerve, leče nesanicu
CRVENI ČISTAČI TELA I DUŠE
Višnje bistre um, čuvaju nerve, leče nesanicu CRVENI ČISTAČI TELA I DUŠE

Višnje bistre um, čuvaju nerve, leče nesanicu
CRVENI ČISTAČI TELA I DUŠE

Neki njome definišu omiljenu nijansu karmina, drugi zdravu boju usana, u pesmama i njihovu slatkoću i privlačnost. Višnje najavljuju leto, zastupljene su prilično u našem narodu i koriste se na razne načine. A zašto su važne za naše telo i dušu?

Ako još niste zavoleli višnje, sad je pravi trenutak jer su nas ove godine već obradovale prvih crvenim plodovima.

Višnje mogu da umanje upalne procese. Sprovedeno je istraživanje u kojem su ispitanici tokom 15 dana svakodnevno pili po 2 i po decilitra (čistog a ne prerađenog) soka od višanja. Rezultati su pokazali smanjenje upala, niži nivo triglicerida i lošeg holesterola. Ako vas bole mišići, jedite višnje umesto da popijete aspirin ili nešto slično.

Čuvaju nerve. Zbog velike količine fenola koje sadrže, višnje čuvaju nerve, štite od neurodegenerativnih poremećaja (gubitak pamćenja, demencija i sl.).

Važne u prevenciji kancera. Postoje istraživanja koja su višnje okarakterisala kao namirnicu važnu u prevenciji kancera, posebno na debelom crevu.

Leče nesanicu. Melatonin u višnjama leči nesanicu, zato ako imate problem sa spavanjem, pojedite činiju ovih voćki ili popijte čašu čistog soka malo pre odlaska u krevet. Ako imate problema sa pažnjom, nervozom, menopauzom, ako ste hiperaktivni, višnje i melatonin u njima će vam pomoći.

Odlične kao čistači. Poput trešanja, čiste bubrege i mokraćne kanale, pomažu u mršavljenju, uopšte su dobre za čišćenje celog organizma, pa i krvnih sudova, sprečavaju zgrušavanje krvi, te tako ublažavaju postojeća oboljenja, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nastanka bolesti mozga i srca.

Kako se koriste:
– kao sveže voće, najmanje 20 višanja na dan
– kao sok, bez dodataka i konzervansa, 250 mililitara dnevno
– kao čaj, s tim što se čaj sprema od osušenih peteljki višnje i najbolji je za čišćenje organizma (od peska, toksina u tkivima kao što je celulit)
– kao sušene višnje, mada se takve, kao i zamrznute ili kao slatko i džem, preporučuju u svim periodima godine osim leti kada prednost treba dati svežim plodovima
– kao važan sastojak u kolačima, tortama, pitama, sladoledima… jer, višnje imaju malo kalorija (u sto grama od 40 do 77 kalorija)
– kod nas ih ima malo, ali su u svetu vrlo popularni jastuci punjeni košticama od višanja (ma kako to neobično zvučalo), koji obezbeđuju kontinuran i miran san i okrepljuju organizam.

I NAJVAŽNIJE – zašto su višnje antistres?
– pošto čiste ceo organizam, popravljaju raspoloženje i biste um
– loše psihičko stanje ponekad je posledica opšte slabosti organizma, a ako jedete višnje, povratićete balans a time se i mentalno osećati bolje
– branje, ako ste u prilici, a posebno čišćenje višanja od koštica je odlična aktivnost za sve koji su pod stresom, jer boravak u prirodi, njeni mirisi i lepota krošnje višanja, kao i angažovanje obe šake u branju i čišćenju, brišu sve nagomilane probleme.
Da, ima još jedan omiljeni način na koji se višnje koriste kod nas… ali drugi put o tome.

Priredila: Željka Zebić