Naslovna / Otvoreni um / Antistres kalendar / Svetska nedelja homeopatije obeležava se i u Srbiji
Svetska nedelja homeopatije obeležava se i u Srbiji

Svetska nedelja homeopatije obeležava se i u Srbiji

Vreme: od 10 do 16. aprila 2017.

Širom sveta homeopate, ljubitelji i korisnici promovišu ovaj način lečenja kao efikasan, prirodan i bezbedan. U našoj zemlji homeopatija je prihvaćena 2006. godina od strane Ministarstva zdravlja kao komplementarna grana medicine. Ovi lekovi su napravljeni isključivo od prirodnih sastojaka, biljaka i minerala posebnom homeopatskom metodom.

U odnosu na prošlu godinu upotreba u Beogradu povećana je za čak 30 %. Pravilnom upotrebom ovih lekova smanjuje se prekomerna  i neopravdana upotreba antibiotika, posebno u dečjem uzrastu.

Od 2002. godine u Srpskom lekarskom društvu aktivna je Sekcija za homeopatiju. Svake godine obuku o osnovnim principima homeopatije prođe od 70-100 lekara iz svih gradova Srbije. Cilj sekcije je da homeopatsko lečenje dobije zasluženo mesto u okviru medicinske terapijske prakse dostupne svim građanima.

Treba istaći da se homeopatija može primenjivati sa konvencionalnom medicinom bez štetnih nus pojava. Osnivač je nemački doktor Samjuel Hanemen koji je pretpostavio da supstanca koja izaziva tegobe može i da ih uspešno izleči. Homeopatski lekovi imaju drastično manje neželjenih dejstava nego konvencionalni lekovi. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji homeopatski način lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah posle kineske medicine.