Naslovna / Otvoreni um / Olakšajte svoj put do cilja
MOĆ PRAVILA 6 PLUS 1
Olakšajte svoj put do cilja MOĆ PRAVILA 6 PLUS 1

Olakšajte svoj put do cilja
MOĆ PRAVILA 6 PLUS 1

Donesemo odluku da promenimo nešto u svom životu, postavimo cilj i krenemo ka njemu. Ali, put je često dug, naporan i neizvestan

Mnogi na ovom putu posustanu jer u želji da što pre ostvare ono što su zamislili, zaborave da se promene ostvaruju korak po korak, i da na tom putu moraju da naprave pauzu i udahnu.
Zato se u postizanju raznih ciljeva preporučuje pravilo 6 plus 1.

Sedmi dan je slobodan. Reč je o tome da se 6 dana u sedmici držite zadatih okvira a sedmog dana na njih zaboravite i opustite. Ne, to ne znači da ćete se ponašati i raditi na jedan način od ponedeljka do subote a onda u nedelju radite suprotno ili baš ništa. Zapravo, tih 6 dana birate kako vama odgovara. Mnogima je sedmi dan petak, pa u subotu kreću novi krug. Ja, recimo, volim da mi je sedmi dan kod nekih ciljeva ponedeljak.

Ustati ili odustati. Kako ćete definisati vaš ciklus 6+1 zavisi od vaših ostalih obaveza, a posebno od cilja kome težite. Dobro je da imate jedan primarni cilj dok na ostale obraćate manje pažnje. Ovo je važno jer se dešava da ljudi pravilo tumače kao mogućnost da postave 7 visokih ciljeva i od svakog odmaraju drugog dana. Na nekim ciljevima se radi svakodnevno i prave maleni koraci, koji nam ne predstavljaju problem. Na drugima se radi povremeno, kada se ukaže prilika, a neki da bi se postigli iziskuju kontinuiran rad i disciplinu da bi se postigli, a time donose i više nedoumica, kao i dilemu „ustati ili odustati“ i razmišljanja da li ćemo uspeh postići ili ne. To su često i ciljevi do kojih nam je u dubini duše i najviše stalo, iako to možda tako ne izgleda, i oni čiji se rezultat ne nazire.

uspesna

Dobro je da imate jedan primarni cilj dok na ostale obraćate manje pažnje

U čemu je tajna? Ako je neko opsednut potrebom da nešto menja i to želi da ostvari odmah, može mu se desiti da se brzo umori. Ako ste svesni da ćete do cilja putovati nedeljama i mesecima, to što ne vidite kraj puta možda će vas demotivisati da nastavite dalje i vi ćete odustati. Zato je sedmi dan pauze blagodaran jer daje priliku da se odmorite od „novog ponašanja“. Mnogi će se samo delimično drugačije ponašati jer činjenica da „mogu sve“ i da tog dana odmaraju smanjuje napetost i zabrinutost. Zatim, tokom 6 dana vi ste manje pod stresom jer znate da je ispred vas, tu blizu, i dan odmora. A zapravo, tokom tih 6 dana vi ste uspostavili odgovarajući ritam od kojeg nesvesno ni tog sedmog dana ne odustaje do kraja. Činjenica da tog dana možete šta i kako hoćete, umesto da tako i radite, zapravo vam daje slobodu koja vas opušta toliko da postavljena pravila vrlo malo kršite.