Naslovna / Bonus za dušu / Knjiga za one koji će se zamisliti…
MAMA IPAK ZNA NAJBOLJE
autor: Vesna Zakonović Arežina
Knjiga za one koji će se zamisliti…MAMA IPAK ZNA NAJBOLJE autor: Vesna Zakonović Arežina

Knjiga za one koji će se zamisliti…
MAMA IPAK ZNA NAJBOLJE
autor: Vesna Zakonović Arežina

Mama ipak zna najboljeZašto mama zna najbolje?
Zato što se mama rađa kad i dete.
Zato što joj svaka rečenica dolazi iz srca.
Zato što joj je iskustvo najbolji saveznik u borbi koja se zove život, a kada prođeš takvu školu, smeš i moraš da se osetiš nepobedivo.
Zato je ova knjiga, kako i sama autorka kaže, za neke čitateljke uputstvo, za neke lektira, a za neke najlepša uspomena.
I nije samo za čitateljke, za mame sadašnje i buduće. I tate je čitaju i vole. Čak i kada ne žele to da priznaju.
(deo iz knjige MAMA IPAK ZNA NAJBOLJE)

Pre neki dan, na mail mi je stigla sjajna priča o sposobnim ženama.
Pisac je dama iz ove poštovane kategorije, koja je uredno svoje misli spakovala i podelila sa sličnom populacijom.
Ukratko, priča govori o tome da žena nakon izgovorenog IDEM DA SPAVAM i konkretne radnje bacanja u postelju, odradi million poslova po kući, onako uz put, dok njen muškarac (za isto vreme) uspe da isključi TV i eventualno isprazni pepeljaru – naravno, ako je pušač.

Zanimljivo…
Domaćice i zaposlene, one koje uživaju u vođenju ljubavi i pravljenju beba, ali i one koje nakon tog višeminutnog plezira imaju devet meseci mukotrpnog nošenja stomaka, povraćanje, oticanje nogu, nervozu, depresiju… a sve to između onog sjajnog osećaja da će uskoro produžiti opstanak vrste na planeti, po svim merilima su, ne jači, nego NAJJAČI pol.
Ako ništa drugo, višečasovno boravljenje na porođajnom stolu uz sluđeno gubljenje svakog dostojanstva, u trenutku kada vam brdo njih posmatra i dodiruje međunožje, zaslužuje pravo na penziju i sve moguće benificije.


VIDEO: Strane rukometašice, koleginice Katarine Tomašević čitaju knjigu “na svoj način”

No, bez obzira na sve što žena može i ume, ona je vekovima nežniji pol.
Ako i pokuša da dokaže da to nije istina, ubrzo joj pripisuju FEMINISTKINJA pored imena i prezimena.
Ali to ne čine muškarci.
Ne, ne drage moje…
Razmislite samo koliko vam je puta i rođena majka rekla da žena kuva, čisti, sklapa čarape, pegla košulje i u orman ih ređa po nijansama. Šatro, tako vi držite sve konce u rukama. Pa dobro, držite ih, pored pegle, metle, vilede, magične krpe…
A šta ćemo tek sa svekrvinim željama, skrivenim čežnjama i namernim kolutanjem očiju, svaki put kada sin (a ne snaja) opere sudove ili zalije cveće?

Vesna i Katarina

Vesna Zakonović Arežina i Katarina Tomašević

Moja omiljena kategorija ipak su poslovi oko bebe, jer nakon jednog članka u kojem je pisalo da bi oko trećeg meseca tata i konačno trebalo da se uključi u život svog naslednika, bilo mi je jasno da su zaista ŽENE SAME KRIVE (dakle, ne ljutite se na svoje muškarce kad vas opomenu, potpuno su u pravu).
Nošenje stomaka, porođaj, nespavanje, šivenje, skidanje konaca, bolno dojenje, samo su uvod u ono što nas čeka POSLE, jer bez obzira na sve izgovorene reči ljubavi, pravilo glasi: IMAŠ SISU? IMAŠ OBAVEZU.
I to je to. Zavet stara majke koji se kao epidemija vekovima širi po ženskom rodoslovu.
I zato, drage moje žene, pre nego sledeći put krenete u hvalospev o sposobnostima i obavljenim radnjama u jedinici vremena, ja vas molim da primenite RES NON VERBA metod.
U prevodu, ja sam rodila sina, sad znam kako ću.

Knjiga koja drži pažnju od početka do kraja. Zanimljiva, duhovita, poučna. Za sve mame i sve dame koje to još nisu, da shvate pravi smisao i vrednosti života!

Preporučila: Katarina Tomašević,
golman naše rukometne reprezentacije