Naslovna / Otvoreni um / Olakšajte svoj put do cilja
MOĆ PRAVILA 6 PLUS 1
Olakšajte svoj put do cilja MOĆ PRAVILA 6 PLUS 1

Olakšajte svoj put do cilja
MOĆ PRAVILA 6 PLUS 1

Evo primera kada pravil 6 plus 1 najviše koristi:

REGULISANJE TELESNE TEŽINE: Posebno ako je reč o većem broju kilograma i o potrebi da se i zbog problema sa zdravljem iz korena menja odnos prema hrani i kretanju. Pridržavate se strogog režima ishrane a sedmog dana jedete što hoćete. Dešava se da ljudi tog sedmog dana unesu samo jednu, najomiljeniju namirnicu, recimo kolač. Kada je reč o kretanju, promene tip vežbanja ili odu u dugu šetnju.

UČENJE: Sedmog dana umesto udžbenika mnogi čitaju neke druge knjige. Postoje podaci da se posle dana odmora daleko bolje usvaja novo znanje i da je čovek raspoloženiji za učenje.

SAMOSTALAN RAD: Kada pišete, slikate, stvarate, kada je pred vama priprema za novi proizvod koji želite da plasirate, svakodnevni rad i razmišljanje o rokovima i uspešnosti ubijaju kreativnost i vama je sve teže da nastavite dalje. Sedmi dan koji ćete posvetiti nečemu dijametralno suprotnom biće vaš „vetar u leđa“.

BRIGA O DRUGIMA: Bez obzira da li je reč o nezi teško obolele osobe, što je emotivno teško, ili vođenju domaćinstva i svakodnevnim aktivnostima oko dece, morate napraviti pauzu. Nemojte jedan dan kuvati, prati, peglati. Radite nešto o čemu razmišljate i što ste nekada voleli, izađite sa drugaricama u poslastičarnicu, čitajte tračeve na internetu, ili gledajte u nebo i ćutite. Naravno, nađite sebi zamenu ili neko drugo rešenje da se ne bi desilo da taj dan bude neuspešna pauza.

devojka

Može i ovako: potpuna promena okruženja

RAD NA SEBI: Ne morate svakodnevno izgovarati sebi afirmacije, meditirati, izvoditi druge vežbe na razvoju svoje svesti i ličnosti. Ima dana kad vam baš nije ni do čega. Da svaki dan ne bude takav, odnosno da ne krenete silaznom putanjom u razočaranje i nepovrat, odrediti sebi sedmi dan za opuštanje.

Suština pravila 6 plus 1 je da razbija misao da nešto morate, već daje priliku da shvatite da imate izbora, ali da ste na putu koji ste sami želite. Sedmog dana sumirate rezultate prethodnih 6 i prikupljate energiju za novi ciklus. Do velikog cilja putujete ostvarivanjem malih, na putu koji može biti vremenski dug, promenljiv, pun prepreka i prilika da odustanete. I ova metoda, kao i mnoge druge, poznata je od davnina, zapisana i u Bibliji (stvaranje sveta). Ne moramo svakoga dana ustajati rano, jesti zdravo, raditi što više, biti lepi, veseli, nasmejani, ispeglani, sređene kose… dopišite dalje sami. Jedan dan za opuštanje ima svoju moć, a koliko je dobar videćete sami.

Tekst: Željka Zebić