cilj

Oslobodite svoju maštu
i ostvarite svaki cilj sa lakoćom

„Vidim sebe u svojoj kući na moru dok uživam u šumu talasa i snažnom osećaju zadovoljstva koji mi taj prizor pruža“ – reči su moje koleginice sa kojom sam nedavno radila jednu NLP tehniku za ostvarenje cilja. I taman kada sam pomislila da smo na dobrom putu, naglo se trgla i svoju viziju prekinula komentarom: „Ovo je ipak samo mašta. A ko sam ja da uopšte maštam?“

Često smo se sa negativnim stavom o maštanju susretali još u detinjstvu kada su nam roditelji odsečno govorili da ne izmišljamo previše i da se ne bavimo nemogućim stvarima. Tako smo od malih nogu stekli uverenje da je poželjno držati se logike i da je sanjarenje u stvari besmisleno. A upravo smo sa njim sticali svojevrsnu sigurnost, kontrolu i snagu, zar ne? Na tren smo mogli da se osetimo kao heroji, omiljeni junaci iz crtanih filmova, uzori kojima smo se divili. Nošeni preko svih granica vremena i prostora potvrđivali smo da maštanje može ono što u stvarnom svetu naša znatiželja ne sme. Tada smo učili ne samo iz onoga što jesmo, već i iz onoga šta zaista želimo biti. Vremenom smo izgubili tu veštinu i zato nam je kao odraslima prilično teško da zamislimo gde, kako i sa kim vidimo sebe u budućnosti. A to nam je veoma bitno kada je u pitanju cilj koji smo zacrtali.
Pitate se zašto?
Zato što je potrebno prvo sagledati svoj novi svet pre nego što počnemo da živimo u njemu.

Kada odredimo šta je to što tačno želimo i jasno predstavimo cilj, slobodno možemo probuditi dete u sebi i opušteno zamišljati, vizualizovati. Tu moć imaginacije smo spoznali još kao deca, samo je potrebno da je oživimo. To svoje umeće stvaranja ubedljivih i živih slika kojima se pokreću sposobnosti nesvesnog uma. Pošto naš mozak ne pravi razliku između vizualizacije i izvršavanja istog, on uspešno pretvara trenutnu stvarnost u viziju. Nakon što mu prikažemo konkretne slike naše budućnosti koju priželjkujemo, neumorno će tragati za situacijama, okolnostima i ljudima koji će nam omogućiti da lakše i brže stignemo do cilja. Na taj način ga programiramo na program koji nama najviše odgovara i tako ostvaruje svrhu.
Ako zamislimo predivnu kuću na moru poput moje koleginice, naš nesvesni um će naporno raditi da bi nas doveo do željenih destinacija. Još je Ajnštajn jednom prilikom primetio da će nas logika sigurno dovesti od tačke A do tačke B, dok nas mašta može voditi gde god poželimo. Ukoliko bismo tim konstruisanim slikama pridodali i zvuke, mirise, osećaje, zasigurno bismo pojačali njihovo delovanje i tako uticali na tok misli. Bilo bi dobro da ih prizivamo što češće u svest, bar desetak minuta dnevno, kad god nama odgovara. Što je više opisa, detalja, ali i strasti i entuzijazma, emocije su jače i pokreću našu viziju napred.

Jednostavno je. Samo zamislite da ono što želite već imate – ljubav, uspešnu karijeru, porodicu, blagostanje. I pogledajte pažljivo unutra zato što odgovori leže tamo. Samo zakoračite, iako niste sagledali ceo put. Svaki izazov pri postizanju cilja samo će izraziti vašu najsjajniju stranu dok dostižete punoću života koji sami režirate. Jer, šta ako bi sve bilo moguće?

Tekst: Ivana Gavrilović Stanković, diplomirani filolog i NLP trener