sedam princeza

Knjiga za nestrpljive
SEDAM PRINCEZA
Nizami

Sedam_princeza_Nizami …Sedim pre par dana u kafani sa prijateljima. Razmišljam kako mi (nam) dani prolaze u čekanju nečega ili nekoga, nestrpljivom iščekivanju pogleda, dodira… Živim(o) u ubeđenju da će ostvarenje želje promeniti sve. Dolazim do faze “ključanja”od količine nestrpljenja koju osećam, ubeđena da to niko oko mene ne primećuje. Moja igra skrivanja ipak ne napreduje tako lako. Osoba preko puta pogleda me u oči i spontano počinje da priča na temu strpljenja. Objašnjava, između ostalog, kako je rešenje za nestrpljive da, kao šporet, “uključe sebe na jedinicu”. Da li me je “pročitala” ili je sve bila slučajnost, i dalje nisam sigurna. Svakako me je priča, koja je potrajala do kasnih sati inspirisala da promenim tok misli.

Kasnije, iste večeri, sređujući svoj kreativni haos u kući i glavi, slučajno mi pogled zastane na knjizi Sedam princeza. Poštujući onu da “knjige pronalaze nas kada su nam potrebne”, otvorim je i naletim na deo: -Ali, imaj strpljenja – uzvratila mi je vilinska kraljica. – Šta je jedna noć, ako ćeš zauzvrat pronaći svetlost večne sreće? Ili želiš da prodaš ceo izvor za jednu jedinu kap? Svu radost za jednu požudu? Med za trn? Uzmi poljupce, igraj se mojim loknama i sa mojim devojkama i budi zadovoljan onim što si i prošle noći našao, jer, na kraju, prijatelju moj, posle ribica, upecaćeš u jezeru i mesečevu sliku, ali samo budi strpljiv…-

Sedam princeza čita se u jedanom dahu, a nakon nje, mirno spavate:). Na srpski jezik prevedena je osam vekova nakon smrti njenog autora, velikog persijskog pesnika i sufi-mistika Nizamija, koga su njegovi savremenici zvali “ogledalo Nevidljivog”. Knjiga se sastoji od sedam bajki, koje sedam princeza priča kralju Behramu. Svaka je posvećena jednom aspektu ljudske sudbine i različitim kosmičkim zakonima.
Sa zadovoljstvom je preporučujem nestrpljivima.

Preporučila: Marina Manga