Ostrvo gde je snimljen film Mama mia RAJSKI MIR SKOPELOSA

Ostrvo gde je snimljen film Mama mia
RAJSKI MIR SKOPELOSA

Prve asocijacije na ovo ostrvo zapadnog Egeja su plava i zelena boja, simboli bistrog mora i šuma koje pokrivaju obalu, a naravno i film Mama mia, zahvaljujući kojem je Skopelos postao jedna od najpopularnijih letnjih destinacija

Najzelenije grčko ostrvo, sa gustim šumama koje se spuštaju do same obale, nepreglednim vinogradima i maslinjacima, i morem toliko plavim da prosto prkosi nebu, donedavno je bilo tek dobro skriveni biser na zapadnom rubu Egeja. Ali, holivudski mjuzikl Mama mia (Mamma mia) preko noći je promenio taj status netaknutog blaga, pa je Skopelos za svega nekoliko godina izbio u sam vrh najpopularnijih turističkih destinacija na Mediteranu.
Skopelos pripada arhipelagu Sporada i veći je od obližnjeg i mnogo poznatijeg Skijatosa.

Ostrvo pod zaštitom. Gotovo da nije bio komercijalan sve dok Meril Strip i kompanija na njegovim plažama nisu zapevali hitove grupe ABBA. Iako poslednjih sezona doživljava pravi turistički bum, neverovatna priroda i autentičnost Skopelosa ne predaju se strancima baš tako lako. Apartmani i hoteli nikli su samo na određenim mestima na kojima ne ugrožavaju ekosistem i čistoću mora. Budući da je više od polovine ostrva prekriveno starom borovom šumom, ono se nalazi pod posebnom zaštitom države i verovatno je zbog toga malo skuplje od ostalih letovališta u blizini.

Smaragd usred plavog Egeja. Skopelos i Skijatos, dva zelena smaragda u plavom Egejskom moru, mogu se odlično videti iz aviona koji iz Beograda leti za Atinu. Ali, ne morate ići čak do glavnog grada Grčke kako biste stigli do Sporada. Ako se odlučite da do mora krenete automobilom, najbolje je da vozite do luke Volos, a onda da se ukrcate na neki od feribota koji voze do ostrva. Do Skopelosa je potrebno dva do tri sata, u zavisnosti od toga za koji se trajekt odlučite.
Ostrvo ima nešto više od pet hiljada stanovnika, a većina živi u istoimenom gradiću na severoistočnoj obali. Grad Skopelos ima karakterističnu egejsku arhitekturu, zanimljivu turistima koji uživaju u pogledu na gusto načičkane bele kućice pune cveća, slatke male trgove i taverne koja se jedna za drugom nižu pored pristaništa i marine za luksuzne jahte.

Plaže na svakom koraku. Skopelos je nekada bio kolonija Krićana, tako da se na svakom koraku mogu videti ostaci iz antičkog doba. Verovali ili ne, ovde postoji čak 360 crkava, kapela i manastira, a u jednoj od njih, crkvi Svetog Jovana, koja je podignuta na visokoj steni iznad istoimene plaže, venčali su se glavni junaci popularnog filma. Ova mala bela građevina zbog toga je postala jedna od najvećih atrakcija, u kojoj se tokom leta obavi nekoliko stotina venčanja.
Noćni život Skopelosa prilično se razlikuje od provoda na ostalim egejskim ostrvima. Nema žurki usred dana kao na Mikonosu, muzika iz klubova nije previše bučna kao što je slučaj na Skijatosu jer mnogo engleskih penzionera ovde ima vikendice, ali zato svaka taverna može da dobije visoku ocenu od pet zvezdica. U koju god da svratite, nećete pogrešiti. Posebno tokom večeri, kada se zaželite morskih specijaliteta uz zvuke buzukija i grmljavinu slomljenih tanjira.

Živopisni Lutraki. Na zapadnoj strani ostrva nalazi se luka Lutraki, živopisni gradić sa kaldrmisanim uskim uličicama iz kojeg puca neverovatan pogled na more i Skijatos u daljini. A plaže su – svuda. Šljunkovite, stenovite, peskovite, kakve god zamislite. Sve su čiste i uređene. Najbolje je birati ih prema vetru, preporučuju meštani. Ukoliko želite da se sklonite od severca, uputite se na neku plažu u južnom delu ostrva, i obrnuto. Zbog klime i vetrova, na severu Skopelosa ima više stenja i šljunka, dok je jug prekriven šumama i peščanim plažama.

Uživanje u svim čarima leta. Prvo što turisti primete kad stignu je gotovo biblijski mir koji vlada na Skopelos. Taj utisak posebno se stiče kada iz gužvi i saobraćaja Skijatosa uđete pravo u smirenu prirodu koja kao da je samo za vas stvorena. Najpopularnije prevozno sredstvo je moped, a u luci se mogu iznajmiti čamci koji će vas odneti do plaže ili neke uvale skrivene u senci borova, gde već želite.
Kastani je verovatno najčuvenija plaža. Na njoj se odvijaju i glavne sekvence filma Mama mia. Peščana, sa ponekom stenom, apsolutno romantična i okružena ekstremno čistim morem. Posetite i porodičnu plažu Agios Konstantinos, sa pogledom na susedno ostrvo Alonisos na zapadu. Tu je i taverna u kojoj se služi najbolja pita od sira na Skopelosu. Ako ste skloni avanturama u hladovini, unutrašnjost ostrva idealna je za vožnju bicikla i posetu gusarskim grobnicama. Do njih vode prilično strme staze sa ne baš bezazlenim usponom. Ali, priče o gusarskom blagu koje još uvek leži negde zakopano na ostrvu spadaju među glavne atrakcije ovog zelenog egejskog raja.

Tekst: Snežana Ilić