Naslovna / Otvoreni um / Antistres kalendar / Dragan Gale Jović, trener zlatnih devojaka
u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić
Svaki poraz deo je sutrašnje pobede
Dragan Gale Jović, trener zlatnih devojaka u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić Svaki poraz deo je sutrašnje pobede

Dragan Gale Jović, trener zlatnih devojaka
u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić
Svaki poraz deo je sutrašnje pobede

Sličnosti pravila sporta i života, šta je važno da bi se došlo do ostvarenja ciljeva, da li je najbitniji zadatak da pobedimo sebe, postoji li uopšte poraz i u kojoj meri je ljubav nophodna u svim segmentima života, trener naših olimpijki otkriva Aleksandri Simić

Slatka obaveza i velika odgovornost za njega je svakako bilo učešće na Olimpijskim igrama i tako je od početka bavljenja trenerskim poslom. Trener je neko blizak, drug, treći roditelj i u kriznim situacijama sportistima njegovo pitanje – kako si, itekako znači. Ipak ukoliko vidi da ima nekih problema, a važan je momenat za rezultat, to pitanje će preskočiti.
Dragan Jović istiće da talenat uvek pronađe svoj put i da je ljubav prema sportu najbitnija pa tek onda iz takvog odnosa i velikog rada mogu se postići i veliki rezultati.

„Profesionalni sportisti žive za uspeh, za pobedu. Kao i u životu, vrhunski i najbolji ustanu i posle poraza nauče i krenu dalje. Sportista treba da je svakoga dana bolji nego što je bio na predhodnom treningu. Tako i svi mi u životu treba da se trudimo da živimo“, ističe trener Milice Mandić i Tijane Bogdanović.

Iskreno kaže da sportistu nikada nećemo čuti da javno kuka. Reči u izjavama su uvek optimistične. Skromno će reći idemo dalje ali plakaće u sebi i kad je van kamera. A onda je, kaže, važno reći kao i pri životnim izazovima – Idemo dalje, ne vraćamo se, ne patimo, i bolji su gubili, sutra je novi dan. Sportisti su takvom stavu i takvoj filozofiji naučeni.
Sličnosti sa životom imaju i stihovi himne naše dve uspešne sportistkinje a oni glase – „Od hiljadu ljudi ti onaj jedan budi što granice briše i ide sve više i više“. I ove reči se mogu preneti na svakodnevne korake, a Gale ih je isticao u trenucima pobede na društvenim mrežama.

„Svaki poraz je deo sutrašnje pobede. Nepobedivih nema, i najbolji gube ali ako iz poraza ne vidimo gde smo pogrešili i ne promenimo nešto, gubićemo svaki naredni put, a onda samopouzdanje pada i teško se kasnije vraća“, jasno govori Dragan Jović na osnovu svog velikog iskustva.

Često govori sportistima: „Ako jednom odustaneš to postaje navika. Nikad ne odustaj i izoštri fokus. Idemo dalje. Bitan je fokus, pikirati cilj, naći motiv kako doći do cilja. Posvećenost, istajnost, podizanje posle poraza, nema prepreka, i nema odustajanja”.

Kaže da vrhunski sporstisti nikada ne zavide jer znaju koliko je teško napraviti rezultat i poštuju takođe i tuđ trud. Podizanje samopouzdanja je proces, i strpljenje je uopšte vrlo važna stavka, i sporta i života.
Kaže i da sportisti imaju različite strahove, kao i svi ljudi, ali su naučeni kako da se nose sa njima od strane stručnjaka i trenera.

Dragan Jović otac je troje dece, i to trojki. Sara, Teodora i Novak danas su tinejdžeri koji odrastaju zajedno sa decom i mladima iz taekwondo kluba Galeb. Dragan kaže da je sport njegovo ispunjenje i da bi voleo da u Tokiju osvoje dve zlatne medalje. U sportu ga najviše raduju uspesi ali i sportisti koji pobeđuju svoje lične i sportske rezultate. Za sebe kao trenera kaže da je uporan, precizan i dosledan. Voleo bi da promeni svoju brzopletost. Trenerski i roditeljski posao su, kaže, slični jer oba podrazumevaju vaspitanje a njegovi snovi su da svi širimo ljubav.

Emisiju možete pogledati u nedelju 25. septembra u 17h, i u sredu 28. septembra u 22h na TV Naša.

Foto: Fabrika fotografa