Našu planetu čuva nevidljivi štit

Naučnici otkrili
NAŠU PLANETU ČUVA NEVIDLJIVI ŠTIT

Na 11.600 kilometara od Zemljinog tla otkriven je nevidljivi štit koji nas, po rečima naučnika, štiti od radijacije. Međutim, još je nepoznato kako on funkcioniše

U pojasevima radijacije poznatim kao Van Alenovi prstenovi, postoje dva polja zaštite koja se sastoje od visokoenergetskih elektrona i protona. Njihov spoljašnji sloj dostiže visinu i do 40.000 kilometara iznad površine, a u donjem delu je otkriven i treći nepoznati sloj nazvan “prsten”. Za ovo otkriće zaslužni su istraživači sa Instituta za tehnologiju Masačusetsa i Univerziteta Kolorado u Bulderu, a ova senzacionalna vest je objavljena u časopisu Priroda (Nature).

Radioaktivni elektroni pokušavaju da prodru u Zemljinu atmosferu ali ne mogu da se probiju kroz nevidljivi štit. Ovaj efekat je, po rečima naučnika, zapanjujući jer izgleda kao da elektroni udaraju u elastično staklo koje ih “baca” nazad. Kada štit ne bi postojao i štetni radioaktivni elektroni stigli do površine Zemlje, uticali bi na promenu klime i pojavu teških pandemijskih oboljenja a napravili bi i potpuni kolaps u napajanju električnom energijom.

Iako im je jasno kakve bi katastrofalne posledice moglo da prouzrokuje probijanje ovog  zaštitnog pojasa, naučnici još ne mogu da odgonetnu kako se i kada formirao štit, kao ni kako on zaista funkcioniše. Naime, jasno je da ga na ovom mestu drži Zemljina gravitacija, ali je neobično da se on prilagođava količini zračenja koje stiže sa Sunca i u odnosu na to menja svoju veličinu.

Neverovatno je što se štit prilagođava “situaciji na terenu”
Neverovatno je što se štit prilagođava “situaciji na terenu”

Bilo je nekoliko pokušaja da se objasni postojanje “prstena”, kao što su mangetne strune koje stvara Zemljino magnetno polje, ili neki od ljudskih izuma koji mogu da naprave ovakav efekat. Ali, generalno, ni jedna od ovih hipoteza nije se pokazala logičnom.

Inače, u naunofantastičnim serijama je decenijama unazad korišćen ovaj efekat kao zaštita od vanzemaljskog oružja. To nije prvi put da se scenario, ili bar delovi naučnofantastičnih knjiga i filmova zaista i pojave kasnije u stvarnom životu, ili…

I na kraju, možda se pitate kakve veze ima ova priča sa stresom. Jednostavno. Najpre nas roditelji štite od informacija koje mogu da nas povrede ili uplaše, a onda se tako prema nama (samo sa drugačijim razlogom) ponaša država, institucije, okruženje… pa onda naučnici, vladari sveta… A suština je u tome da jedino radoznali duh, učenje i znanje mogu da nam pomognu da budemo spremni u svakoj situaciji u kojoj se nađemo. I da ono što može da izazove kod nas najveći stres jesu tajne i nepoznavanje sveta u kojem živimo. Ako smo pripremljeni za sve moguće opcije, stres neće moći da nam priđe ni blizu.

Tekst: Melisa Majer