Kakve tajne krije Mesec

Kakve tajne krije Mesec
ZAŠTITNIK, KONTROLOR ILI NEŠTO TREĆE…

Mesec je oduvek bio naš tajanstveni pratilac. U astrologiji je važna karika za sve što se dešava u našim životima, može da ima veliki uticaj na naš san, upravlja plimom i osekom… Mnogi zbog toga veruju da je prava priroda ovog nebeskog tela zanimljivija nego što to danas znamo

O unutrašnjosti Meseca se malo zna, ili bar šira javnost nije dovoljna obaveštena o tome šta je u stvari ovo nebesko telo. Prema jednoj studiji koja je objavljena u časopisu Nauka (Sajens), u dubini Meseca ima vode proporcionalno koliko i na Zemlji.
Da li je moguće da istraživači i astronomi imaju pogrešnu sliku o njemu ili se možda prava istina krije?

Pre nekoliko godina američka svemirska agencija NASA lansirala je dve sonde čiji je zadatak bio da naprave mapu unutrašnjosti Meseca, kako bi se bolje razumeo način njegovog nastanka. Naime, opšteprihvaćena teorija o tome da je Zemljin satelit nastao u vreme formiranja sunčanog sistema, kada se naša plava planeta sudarila sa drugim nebeskim telom, mnogima više nije tako ubedljiva. Postoji, naime, podatak da je Mesec stariji od Zemlje. Određivanje starosti ugljenikovim izotopom pokazalo je da je naša planeta stara 4,6 milijardi godina, a njen satelit  5,3 milijarde godina.

S obzirom na to da znamo koliki je njegov uticaj na dešavanja na Zemlji, kao i na naše telo (Mesec upravlja vodom, a naša planeta kao i naše telo se sastoje od 2/3 vode), tvrdnja da je ovaj uporni pratilac samo obična siva gromada kamena prosto izaziva sumnju.
Najnoviji podaci sa jedne od dve sonde – Grail, čija je misija bila da utvrdi unutrašnju strukturu Meseca, pokazali su da ogromna rupa na njegovoj površini nazvana Proselarum u stvari nije okrugla, već da se ispod površine ovog Zemljinog satelita, kako ga mnogi nazivaju, nalazi ogromni četvorougao od 3.200 kilometara. Postoji mišljenje da je možda reč o vanzemaljskoj svemirskoj stanici koja je postavljena kako bi se pratio razvoj života na Zemlji.

Tajanstvenost Meseca je uvek zanimala posmatrače sa Zemlje
Tajanstvenost Meseca je uvek zanimala posmatrače sa Zemlje

Unutrašnjost Meseca svakako je odlično mesto da se sakrije vanzemaljska baza ili čak mnogo više. Iako su to za sada samo pretpostavke, nakon otkrića četvorougla ispod površine satelita, čak su i naučnici izneli pretpostavke da su stvari možda mnogo zanimljivije u sivoj lopti nego što se misli.
Neke nezavisne studije objavile su još pre izvesnog vremena da gravitacione osobine Meseca nisu slučajne i da su “nameštene” tako da ne može da pobegne od Zemljine gravitacije, tj. da je na ovo mesto postavljen sa određenim razlogom.
Kada se uzmu u obzir stotine neprirodnih fenomena koji se dešavaju na površini Meseca, a koje NASA nikada nije otkrila javnosti, iako su ih nezavisni posmatrači primetili, može se pretpostaviti da je Mesec zapravo veštački napravljen svemirski brod, a ne normalno astralno telo.

Postoji i teorija da je Mesec postavljen da štiti Zemlju od udara meteora. Ali, ko je to uradio? I šta je u njegovoj unutrašnjosti? Poslednjih godina nam na kašičicu stižu informacije o drugačijoj prirodi Meseca nego što su nas učili u školi, ali je to samo “golicanje” naših umova a istina je, kao u čuvenoj seriji o Molderu – negde tamo!

Pripremila: Melisa Mejer