bicemo prvaci sveta

BIĆEMO PRVACI SVETA
(2015.)

Većini je poznato da je film Bićemo prvaci sveta priča o veličanstvenom uspehu tada jugoslovenske košarkaške reprezentacije (1970. godine) kada su na svetskom prvenstvu, u utakmici protiv reprezentacije SAD, osvojili zlatnu medalju. Ali za mene je film i veličanstvena lekcija o postizanju ciljeva pozitivnim mislima koje oplemenjuju život na putu za postizanje uspeha. Kako su četvorica momaka u periodu od 25 godina (1945-70) prešli put od osnivanja košarkaškog kluba Crvena Zvezda do svetskih prvaka?


Evo šta sam primetila gledajući film:
Imali su viziju i Bora Stanković, i Aleksandar Nikolić i Radomir Šaper, a posebno Nebojša Popović, koji je kao najveći entuzijasta u čarobnoj četvorci pokrenuo košarku u Jugoslaviji.
I kada nisu imali teren, ni dresove, ni patike, samo svoju mladost i želju, nisu se pitali šta će i kako biti, već su jasno rekli: Bićemo prvaci sveta!
I kada se činilo da neće uspeti da pobede američki tim, Nebojša Popović je rekao: Pobedićemo!
Držali su se jedan drugog, prenoseći svoju energiju i na novu generaciju, bili su svoji, specifični. I kad bi jedan počeo da sumnja, drugi su ga dizali.
Probleme na koje su mogli da utiču rešavali su odmah, one na koje nisu (državni poredak i stroge norme na primer) su ignorisali.
Imali su jasan cilj, veru u sebe. Imam utisak da su znali da je sva snaga u njima, jer nisu imali blistave uslove za treninge, potrebnu opremu, posebno u početku, odnosno kada su osnovali KK Crvena Zvezda.
Nisu se predavali, niti odustajali, prethodni rezultati su im bili podsticaj i vetar u leđa, ma kako bili dobri ili loši.
Čini mi se da nisam čula da izgovaraju “ja” već “mi”.
Košarkaške legende bivše Jugoslavije kao da su još tih davnih godina znale ono što mi danas učimo, tehnike i veštine za postizanje cilja, bez obzira što u nekom trenutku nešto izgleda neostvarivo. Kada su, na Kalemegdanu, među ruševinama, odmah posle strašnog rata, mislili da momci samo sanjaju, a oni su u stvari, imali jasan cilj. I u tom trenutku bili veliki i stabilni kao stena. Dobar film za sve one koji veruju da su snaga i moć u svakom od nas.

Preporučila: Željka Zebić