Naslovna / Bonus za dušu / Primer sna
SAN O PAUČINI
Primer sna SAN O PAUČINI

Primer sna
SAN O PAUČINI

Jelena, 42 godine, razvedena, živi sa desetogodišnjim sinom, zaposlena je i situirana sanja san u kome je njen stan pun paučine

Primer: Sa sinom dolazim iz šetnje, ulazimo u stan u kojem inače živimo. Međutim, stan je pun paučine koja je toliko gusta da se ni nameštaj skoro ne vidi. Gusta paučina je svuda, od poda do plafona, ispunjava sve prostorije a mi se krećemo kroz stan prolazeći kroz kanale-prolaze koji su se nekako formirali kroz paučinu. Oboje to radimo vrlo vešto, paučina nam niti smeta niti primećujemo da je to nešto neobično. Osećamo se sasvim ugodno. U jednom trenutku, neko zvoni pred vratima, otvaram ih i zatičem jednog poznanika kog sam nedavno upoznala u realnosti. On je došao u posetu, primam ga i on se takođe vešto kreće kroz paučinu ne pokazujući da smatra da je to nešto neobično.

Komentar: Na prvi pogled, ne može se naći “okidač” za ovaj san niti neka očigledna paralela sa realnim životom (“okidačem” se smatra realni događaj koji je prethodio snu i koji ga je uzrokovao). Jedino što bi većinu ljudi asociralo na paučinu je usmislu nečeg zapuštenog i starog. Međutim, s obzirom da ste objasnili ko je muškarac iz sna (da ste ga nedavno upoznali dok ste bili u poseti prijateljima, te da su ga oni, pošto je otišao, opisali kao “čudnu” osobu koja im je draga ali teško mogu da razumeju njegov usamljenički način života) dovoljno je podataka da bi se san mogao dalje komentarisati. Radi se o osobi koja iako ima preko 40 godina, živi već dugo potpuno sama. Pre više godina se nalazio pred venčanjem ali je iznenada odustao iz nepoznatih razloga. Posle toga se ponašao kao da ga žene i veze ne zanimaju. Potpuno je posvećen poslu, slabo se druži i izlazi, malo putuje i malo se bavi bilo kakvim aktivnostima iako mu dovoljno vremena i finansijsko stanje to dopuštaju. Posle ovih informacija, ako napravimo  poređenje vašeg života u odnosu na život muškarca iz sna, verovatno možemo naći neke sličnosti jer nesvesna psiha nije slučajno BAŠ njega u snu stavila u ulogu posetioca. Vi takvu osobu primate u snu u svoj stan a on se, kao i vi,odlično snalazi u postojećoj  paučini. Razmislite zato o vašem životnom funkcionisanju i da li i vi na neki način živite povučeno ili izolovano. Kako funkcioniše vaš privatni život, kako ostvarujete partnerske odnose? Koliko vas posvećenost detetu ometa u društvenom  životu? Možda je nesvesna psiha htela da vam poruči i skrene pažnju na nešto čega niste svesni a to je vaša začaurenost u paučini koja se “spustila na vaš život” s obzirom da stan i  kuća uvek simbolizuju stanje naše psihe. Pri tome se i sin i vi veoma dobro snalazite u takvom načinu života, navikli ste  na paučinu, zaparloženost kao, naravno, i poznanik koji dolazi u posetu i za koga je takav način života takođe normalan i uobičajen. Ukoliko vam se ovaj komentar čini prihvatljivim trebalo bi da nešto preduzmete u realnosti i izmenite postojeće stanje. Za to vam treba dovoljno psihičke energije za koju se nadamo da ćete  je uskoro prikupiti.
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/primer-sna-igracke-u-podu/

Tekst: dr Mirjana Đurđević