Naslovna / Otvoreni um / 5 razloga…
zašto treba da se vratite u prošlost
5 razloga… zašto treba da se vratite u prošlost

5 razloga…
zašto treba da se vratite u prošlost

Zapravo, 5 najvažnijih razloga. I ne u misli o prošlosti već da ponovo osećate i razmišljate kao kada ste bili mali. Jer, od dece možemo mnogo da naučimo.

BLAŽENSTVO NEOBAVEŠTENOSTI

Odrasli skoro sve znaju. Ponešto su naučili ličnim iskustvom, a većinu čitajući o tuđim iskustvima. Zbog toga, štošta ne mogu, ne žele, ne smeju, misle da nema potrebe da urade i pokušaju. Istina je da, kada se nađe pred odlukom i nekom akcijom, najviše pogreši onaj koji – ni ne proba. Svako ko se potrudi, čak i ako izostane željeni rezultat, je na dobitku, ima iskustvo više, može da uvidi gde je grešio i tako sebi olakša neki naredni pokušaj. A tu je i stalno razmišljanje tipa: možda sam mogao…ali, nisam ni probao.

Postoji ona misao „Šta zna dete šta je 100 kila“. Budite ponovo to dete. Nemojte sebi da govorite da ćete pasti, da će boleti, da nema svrhe. Budite neobavešteni o svim ishodima, verujte samo u ono što želite da bude. I biće.

LEPOTA BESMISLENOSTI

Deca ponekad pričaju stvari koje odraslima zvuče zabrinjavajuće nerealno. Njihove priče su neobične, pune mašte, kao da budni sanjaju. Pokušajte i vi da maštate. Šta bi bilo kad bi bilo? Vi letite do egzotičnih destinacija. Dobijate medalje na takmičenjima iz nečega što vas privlači. Sudarate se s Njim u centru Pariza…da, nemate ni za kartu a i on živi u Holivudu, ali, imate prava na lude snove i maštanja bar desetak minuta dnevno. Imate pravo da u mislima odete u neke naizgled nerealne dimenzije. I da ne kažete sebi, tužni, da je to bezveze i da nije moguće. Možda i nije. Ali, snovi služe da bismo ih sanjali, a da nije potrebno, ne bismo ni bili sposobni da maštamo.

Mašta nas energizuje, prekida rutinu i ako je shvatite kao odmor duše, vraća osmeh na lice. A možda iznedri i nešto sasvim moguće i realno. Ko zna.

SPOSOBNOST ISKLJUČIVANJA

Decu možete sto puta zvati, vikati, doći do njih jer se ne odazivaju. I videti koliko su usredsređena na, recimo, gledanje crtanog filma. Kada ste vi poslednji put tako gledali neki film? Deca jednostavno uđu u neku aktivnost, nisu puki izvršioci, nisu posmatrači. Ona imaju sposobnost da budu van vremena i prostora, u centru, da se totalno isključe od svih ostalih informacija.