Naslovna / Dobre priče / Milka Raičević
NOVA, MIRISNA LJUBAV U MOM ŽIVOTU
Milka RaičevićNOVA, MIRISNA LJUBAV U MOM ŽIVOTU

Milka Raičević
NOVA, MIRISNA LJUBAV U MOM ŽIVOTU

Ona je nutricionista, trostruka majka, višestruka baka, nežna ćerka, brižna osoba koja se daje kako pacijentima u Domu zdravlja Palilula u Beogradu, tako i svakom članu svoje velike porodice. Brine i o dva psa, ali i mnogobrojnim prijateljima. Ne ume da ne radi, ali voli i da uživa

Milka Raičević je lice koje poznajete možda sa TV ekrana, jer je novinari i gledaoci vole zbog njenih sjajnih praktičnih saveta o ishrani. Otkrila nam je kako se vraća u ravnotežu i šta radi da bi sprečila, ublažila ili neutralisala stanje stresa, kojem je, kao svako od nas, izložena.
Kad sat zazvoni: Svakoga jutra, čim ustanem, u tišini popijem čašu vode sobne temperature koju sam natočila prethodne večeri. Nakon toga, skuvam zeleni čaj i dok čekam da se prohladi, trudim se da dišem dukoko. Ne žurim. Uživam u pogledu na moje biljke. Godinama gajim cveće, posadila sam i nešto od začina, lavandu, pa i paradajz, papriku, limun. I sve to – na terasi. Bavljenje cvećem me udaljava od teških misli, a svaki cvet beskrajno raduje. Zatim, drvenom kašikom, u čaj sipam malo ranije izrendani đumbir i med. Tek kada popijem čaj, krećem u akciju.
A sada, akcija: Spremam se za posao, pakujem uz doručak svoje male tajne. Kao nutricionista znam da se u torbi može poneti svaka hrana, ali postoji ona koja mi daje snagu za ceo dan. Ako osećam da ću imati pad energije tokom dana, spakujem 20 badema, može i štangla crne čokolade, ili banana. Moj spas i lek je i sušeno voće. Probajte, jer su efikasniji od kafe, a i zdraviji.
Tajni svet mirisa: Pošto sam odnedavno i aromaterapeut, u torbi uvek imam magične bočice sa eteričnim uljima. Koristim ih svakodnevno, čim se pojavi nešto što bi moglo da mi pokvari dan. Ulje se može mirisati direktno iz bočice ili 2-3 kapi staviti na komadić vate koji držite u kesici u torbi. Uz sebe uvek imam bočice sa uljem ruzmarina – ako me čeka još mnogo posla, da se razbudim i povratim energiju, ruže – ukoliko želim da popravim raspoloženje, posebno u tmurnim i kišnim danima, narandže (ili nekog drugog citrusa) – da radim brže, energičnije (svi citrusi su snažni antidepresivi i preporučuju se kod promenljivog raspoloženja), bergamota – koji je sjajan tokom proleća i jeseni, odnosno uvek kada su velike promene vremena, kada se naš organizam ne snalazi u naglim klimatskim i promenama u prirodi i matičnjaka – koji smanjuje napetost i tenziju.
A posle radnog vremena: Obavezno šetam bar pola sata, da razbistrim misli. Vikendom volim da odem van grada, odmaram dušu u lepotama Srbije. Volim da se družim, da pričam sa prijateljima, da se smejemo. Imam potrebu da stalno čitam, učim… Nekada ne umem da stanem, ali kad preteram uključim svoju aroma lampu, nakapam 2-3 kapi lavandinog ulja u vodu, opustim se i lako zaspim.

Zabeležila: Željka Zebić