Borovnice

Nutricionista Džoel Marion predlaže
BOROVNICE, BROKOLI I PILETINA ZA OPUŠTANJE

Imali ste stresan dan? Američki nutricionista Džoel Marion predlaže da se u tom slučaju odlučite za jednu od sledeće tri namirnice – borovnice, brokoli ili pileća prsa na vašem tanjiru će vas veoma brzo opustiti

Borovnice. Čudesne plave bobice su pune antioksidanata, hranljivih materija koje su odlični borci protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa koji ometaju normalno funkcionisanje organizma. U stvari, kada je u pitanju borba protiv slobodnih radikala, borovnice su najbolji izbor koji priroda nudi. Smanjenje oksidativnog stresa, stanja kada organizam više nije u stanju da se izbori sa slobodnim radikalima i njihovo eliminisanje je ključ vašeg dugoročnog zdravlja.

Pileća prsa. Naučno je dokazano da aminokiselina triptofan ima opuštajući efekat na um i telo.
Naime, hrana sa velikim procentom triptofana, kao što su pileća prsa (grudi) povećava koncentraciju hormona koji utiču na opuštanje našeg tela (serotonin i melatonin), čime će se negativni efekti stresa nakon takvog obroka potpuno smanjiti.

Brokoli. Ovo zeleno povrće je izuzetno bogato magnezijumom koji je jedan od vodećih antistres elemenata. Poznato je da nedostatak magnezijuma u organizmu može da dovede do visokog nivoa stresa zbog čega osobe koje rade posao povezan sa svakodnevnim nerviranjem treba da vode računa o tome koliko u organizam redovno unose namirnice bogate ovim mineralom, a jedna od najkorisnijih je svakako brokoli.

Pripremila: Anđelika Rosić