Jun (2)

Jun, mesec stresova
Kako preživeti

Ah, taj juni! Jednima naslednici završavaju škole i fakultete, neki upisuju sledeće, a mnogi se upisuju prvi put. Drugima deca ili deca dece: prvi put putuju samostalno, odlaze od kuće, osnivaju svoje porodice, iseljavaju se u inostranstvo.

Treći su pod stresom zbog planiranja dana godišnjeg odmora: gde, kada i kako putovati, hoćemo li imati dovoljno novca, da li ćemo moći da dobijemo odmor u firmi? Još ako su i među onim ranije pomenutim, pa imaju troškove oko matura i upisa, ili i sami slave godišnjicu svoje maturske večeri, nivo stresa je visok. Venčanja da ne pominjemo…

Ne samo zbog neizvesnosti, a vala i finansija, već i zbog emocija i razmišljanja o završecima, životu, prolaznosti vremena, zbog zabrinutosti ali i od velike sreće i ushićenja.

Da, juni je mesec velikih promena i stresova. Kako ga preživeti?

jun antistres

NAĐITE UZROK – Prvo je dobro da odredite koje vam od ovih situacija izazivaju stres i nervozu, kako biste znali na šta je potrebno uticati i u kom trenutku ili trenucima očekujete najveće probleme.

PRIČAJTE – Razgovarajte i sa drugima i sami sa sobom. Krenimo od drugih – ne sa bilo kim! Neka to budu oni koji su već prošli kroz takve trenutke, i to uspešno. Ne slušajte, zapravo bežite od onih čija su se deca razbolela na prvom putovanju sa vrtićem, upisala škole koje nisu htela, napila na maturskoj večeri pa završila u bolnici…To vam sada ne treba. Pričajte s ljudima koji će vam o tim danima govoriti sa smehom i radošću, tako da shvatite da nije strašno, da je zapravo lepo.

Pages: 1 2