Naslovna / Putovanja / Priroda je stvorila za nas
OSTAJE NAM SAMO DA UŽIVAMO
Priroda je stvorila za nas OSTAJE NAM SAMO DA UŽIVAMO

Priroda je stvorila za nas
OSTAJE NAM SAMO DA UŽIVAMO

Dobro je poznato da boravak u prirodi opušta i oslobađa nas nakupljenog stresa. Sa prvim zracima sunca, nakon sivila zime, obilazak prirodnih lepota omogućiće nam da sakupimo pozitivnu energiju i za dane koje ćemo opet provesti u gradovima i gužvi gde nas stres vreba na svakom koraku

Rezervat prirode Uvac

Ovaj prelepi rezervat prirode na jugozapadu Srbije zaštićen je od 1971. godine. Neverovatna lepota i neobični meandri reke Uvac, koji se prostiru od hidroelektrane Kokin brod do sela Krstac na putu ka Sjenici, privlače pažnju ne samo ljudi iz naše zemlje, već i iz celog sveta. Pogled sa jednog od brojnih vidikovaca je takva antistes terapija koja ne može da se meri ni sa čime što priroda nije stvorila. Možete da uživate i u vožnji brodićem i da se opustite pecajući jer je Uvac bogat pastrmkom, šaranom, klenom…
Ovo mesto je i prirodno stanište beloglavih supova, čiji raspon krila može da dostigne i tri metra. Rezervat Uvac u svojim klisurama krije i nekoliko velikih pećina, od kojih je najveća i još nedovoljno istražena Ledena pećina koja je dugačka dva i po kilometara.

Uvac

Đavolja varoš

Ovaj fantastično izvajan spomenik prirode ispod planine Radan bio je jedan od kandidata za sedam svetskih čuda prirode. Đavolja varoš je retki prirodni fenomen sa više od dvesta zemljanih kula na čijim se vrhovima nalaze zemljane kape. Kule su visoke od dva do petnaest metara a smatra se da su nastale viševekovnim erozivnim procesima. Na ovom mestu se nalazi i izvor mineralne vode, koja nije za piće, ali meštani tvrde da je lekovita.
S obzirom na njen neobičan izgled, nastanak Đavolje varoši prate i brojne legende a jedna od najpoznatijih je ona po kojoj je Bog skamenio svatove koji su krenuli da venčaju brata i sestru i tako sprečio greh. Ne samo zbog izgleda, već i doze mističnosti, ovo mesto privlači turiste iz celog sveta i svakako je jedna od obaveznih preporuka kada se obilazi Srbija.

Djavolja Varos

Semeteško jezero na Kopaoniku

Na zapadnoj strani Kopaonika nalazi se Semeteško jezero, prečnika oko 60 metara čija se dubina ne može izmeriti jer su podvodni izvori iz kojih jezero dobija vodu toliko duboki i široki da su i sami deo njega. Iako je bilo pokušaja, zbog jakih struja koje vuku u dubinu ronioci nisu stigli dalje od 15 metara.
Međutim, ovo jezero je neobično i zbog jednog drugog prirodnog fenomena, zbog kojeg je proglašeno za hidrološki spomenik prirode. Naime, po Semeteškom jezeru ostrva se pomeraju i plove. Najveće je dugačko 15 metara a postoji i nekoliko manjih. Ova ploveća ostrva su neverovatna atrakcija za turiste jer mogu da se “provozaju” na njima po jezeru. O nastanku Semeteškog jezera postoji nekoliko legendi ali je ono i dalje misterija i pravo čudo prirode.

semetesko jezero

Gostilje u srcu Zlatibora

Smešteno na nadmorskoj visini od 900 metara, Gostilje je pravi izbor za ljubitelje neukroćene prirode. Selo je dobilo ime po gostoljubivim domaćinima koji vole da svoje goste posluže svime onime što je prirodno i što su sami napravili na tradicionalan, zlatiborski način. Posetioci mogu da obiđu i rodnu kuću Dimitrija Tucovića, biblioteku, radionice starih zanata, ribnjak, brojne vodenice potočare i najatraktivniji –  Gostiljski vodopad. Impresivnu sliku pruža mlaz vode koji pada sa visine od 20 metara, mada ceo prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Možete da izaberete bilo koje mesto u blizini, da se smestite i zaboravite na stresnu svakodnevnicu slušajući šum vode.

Gostilje vodopad

Ovčarsko-kablarska klisura

Iako predstavlja jedinstvenu morfološku celinu, klisura je predeo sa velikom pejzažnom raznolikošću. Neverovatni meandri Zapadne Morave, lekovita voda i devet srednjovekovnih manastira mogu da privuku svakog putnika bez obzira na njegova interesovanja.
Ovčarsko-kablarska klisura je dugačka око 20 kilometara, a njena najveća dubina je 710 metara. Моrava je u tom delu pregrađena branama pa su formirana dva veštačka jezera koja su smirila brzi tok reke.
Na ovom području nalaze se i dve banje sa lekovitim vodama. Mineralna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35-38ºC i preporučuje se za lečenje reumatizma, sportskih povreda, kožnih bolesti, povreda mišićnog tkiva i dr. Atomska banja Gornja Trepča je takođe poznata po lekovitoj termomineralnoj vodi vulkanskog porekla, koja uspešno leči mnoge reumatske, neurološke, psihičke bolesti, a podstiče i regeneraciju nervnih tkiva. Bilo da odlučite da ovaj deo Srbije obiđete samo jedan dan ili da ostanete u nekoj od banja i duže, nakon toga ćete se vratiti u svoje okruženje sigurno preporođeni.

Ovcarbanjska klisura

Tekst: Anđelika Rosić