Dana Trmčić

Dana Trmčić
KAD ŽENA PEČE RAKIJU

Danas kada se rakija Dane Trmčić (53) iz Vrnjačke Banje, majke trojice sinova i bake troje unučića, osim u Srbiji pije i u Rusiji, Turskoj, Engleskoj, Holandiji i Austriji, ona je svesna da su, osim kvaliteta voća, tome doprineli i ljubav prema poslu i posvećenost radu

Proizvodnju je počela nekoliko meseci nakon što je njen suprug iznenada preminuo i već pet godina sama uzgaja šljive i kruške i godišnje proizvede oko 4.500 litara rakije.

– Suprug je pekao rakiju za svoju dušu i prijatelje, a ja sam želela da nastavim njegovu tradiciju. Nisam dozvolila bolu da me skrha, pa sam se posle njegove smrti upisala na kurs na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu ne bih li saznala nešto novo o proizvodnji. Otvorila sam firmu, a na nagovor naših trojice sinova Miloša, Marka i Đorđa nazvala sam rakiju Dana, po sebi – priča mi.

Na imanju od hektar i 70 ari Dana uzgaja krušku viljamovku i čačansku rodnu šljivu i uvek je prisutna tokom orezivanja i berbe. Leti njen radni dan traje od pet sati izjutra do ponoći, a odmaraju je dobro obavljen posao i krajnji rezultat. Sve sama radi ručno: puni, zatvara i pakuje flaše, lepi etikete, razvozi, utovara i istovara pakete, izlaže na sajmovima.

Kroz rad uvek možete da postignete ono što želite
Kroz rad uvek možete da postignete ono što želite

Dana sama loži vatru, rakiju peče u kazanu od 220 litara i kaže da u tom delu posla najviše uživa.

– Odrasla sam na selu i naučila sam mnogo toga o rakiji uz svog oca. Svaki put kad bi je pekao, bila sam sa njim. Nema tu nekih trikova, posao mora da se voli, a ja podjednako uživam i u obradi voća i u destilaciji – objašnjava Dana.

Ova hrabra žena je ptt tehničarka po obrazovanju i 30 godina je radila kao službenica pošte u Vrnjačkoj Banji. I tada, a i danas kada ima drugačiji posao, pleni optimističnom energijom i drugima daje podstrek da krenu njenim putem.

– Takva sam oduvek. Volim da radim i želim da svojim primerom poručim mladima da kroz rad mogu da postignu ono što žele. Naročito mislim da mlade ženice koje na taj način treba pravilno da vaspitavaju svoju decu i da održe porodicu. Ne slušajte loše komentare i izbegavajte negativne ljude, pesimiste i one koji vam kažu: „Ne možeš ti to“. Uvek verujte sebi i govorite da sve možete i hoćete. Koliko god puta da padnete, ustanite, a ako i ne uspete u jednom poslu, tu je drugi. Trud i rad se možda ne isplate odmah, ali uvek dođe vreme – sigurna je Dana.

Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Nastavak teksta pročitajte na: http://pricesadusom.com/kad-zena-pece-rakiju/