Naslovna / Dobre priče / Dana Trmčić
KAD ŽENA PEČE RAKIJU
Dana Trmčić KAD ŽENA PEČE RAKIJU

Dana Trmčić
KAD ŽENA PEČE RAKIJU

Danas kada se rakija Dane Trmčić (53) iz Vrnjačke Banje, majke trojice sinova i bake troje unučića, osim u Srbiji pije i u Rusiji, Turskoj, Engleskoj, Holandiji i Austriji, ona je svesna da su, osim kvaliteta voća, tome doprineli i ljubav prema poslu i posvećenost radu

Proizvodnju je počela nekoliko meseci nakon što je njen suprug iznenada preminuo i već pet godina sama uzgaja šljive i kruške i godišnje proizvede oko 4.500 litara rakije.

– Suprug je pekao rakiju za svoju dušu i prijatelje, a ja sam želela da nastavim njegovu tradiciju. Nisam dozvolila bolu da me skrha, pa sam se posle njegove smrti upisala na kurs na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu ne bih li saznala nešto novo o proizvodnji. Otvorila sam firmu, a na nagovor naših trojice sinova Miloša, Marka i Đorđa nazvala sam rakiju Dana, po sebi – priča mi.

Na imanju od hektar i 70 ari Dana uzgaja krušku viljamovku i čačansku rodnu šljivu i uvek je prisutna tokom orezivanja i berbe. Leti njen radni dan traje od pet sati izjutra do ponoći, a odmaraju je dobro obavljen posao i krajnji rezultat. Sve sama radi ručno: puni, zatvara i pakuje flaše, lepi etikete, razvozi, utovara i istovara pakete, izlaže na sajmovima.

Kroz rad uvek možete da postignete ono što želite

Kroz rad uvek možete da postignete ono što želite

Dana sama loži vatru, rakiju peče u kazanu od 220 litara i kaže da u tom delu posla najviše uživa.

– Odrasla sam na selu i naučila sam mnogo toga o rakiji uz svog oca. Svaki put kad bi je pekao, bila sam sa njim. Nema tu nekih trikova, posao mora da se voli, a ja podjednako uživam i u obradi voća i u destilaciji – objašnjava Dana.

Ova hrabra žena je ptt tehničarka po obrazovanju i 30 godina je radila kao službenica pošte u Vrnjačkoj Banji. I tada, a i danas kada ima drugačiji posao, pleni optimističnom energijom i drugima daje podstrek da krenu njenim putem.

– Takva sam oduvek. Volim da radim i želim da svojim primerom poručim mladima da kroz rad mogu da postignu ono što žele. Naročito mislim da mlade ženice koje na taj način treba pravilno da vaspitavaju svoju decu i da održe porodicu. Ne slušajte loše komentare i izbegavajte negativne ljude, pesimiste i one koji vam kažu: „Ne možeš ti to“. Uvek verujte sebi i govorite da sve možete i hoćete. Koliko god puta da padnete, ustanite, a ako i ne uspete u jednom poslu, tu je drugi. Trud i rad se možda ne isplate odmah, ali uvek dođe vreme – sigurna je Dana.

Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Nastavak teksta pročitajte na: http://pricesadusom.com/kad-zena-pece-rakiju/