Naslovna / Dobre priče / Đorđe Petrović
NAJMLAĐI MAJSTOR ZA LICIDERSKA SRCA
Đorđe Petrović NAJMLAĐI MAJSTOR ZA LICIDERSKA SRCA

Đorđe Petrović
NAJMLAĐI MAJSTOR ZA LICIDERSKA SRCA

Nadaleko je poznato da su liciderska srca Đorđa Petrovića (33) iz Vrnjačke Banje stigla i na druge krajeve sveta, da su ih oko vrata nosile manekenke na modnim revijama u Londonu, Holandiji i u Beogradu, a mladenci ostavljali kao poklon gostima na svadbarskim stolovima

– Svi naši proizvodi su jestivi jer se, kao nekad davno, prave od brašna i vode, ali ljudi ih uzimaju, pre svega, za suvenire. Dodajemo i magnet, pa licidersko srce može da bude i na frižideru – objašnjava Đorđe.

Još kao dečak, uz oca je naučio razne zanate jer su se u njihovoj kući šile torbe i trenerke, i proizvodile papuče i sandale od kože. U svet suvenira ušao je sa bratom od strica proizvodeći plišana srca sa natpisima, a onda je poželeo da počne nešto novo. Ideja sa srcima se rodila, a Đorđe, evo već šest godina uspešno stvara neobične suvenire sa ogledalcetom, kojima su momci devojkama nekada izražavali simpatiju. On je i najmlađi samouki majstor ovog zanata u Srbiji.

– Devojka bi dobila licidersko, što bi simbolično značilo da joj momak poklanja svoje srce. Kada bi je, nakon što bi se u njemu ogledala, pitao koga vidi u srcu, ona bi odgovarala da vidi sebe, odnosno da je ona u njegovom srcu – priseća se poznate priče.

Izgled liciderskih srca Đorđe prilagođava praznicima povodom kojih ih pravi

Izgled liciderskih srca Đorđe prilagođava praznicima povodom kojih ih pravi

Da bi nastalo jedno licidersko srce potrebno je i do 15 dana, kaže Đorđe. Prvo se zamesi testo i oklagijom razvuče u tanku koru. Modlama se isecaju razni oblici i stavljaju u rernu na nekoliko minuta. Kolači se suše pet dana, zatim dolazi na red farbanje u osnovnu boju, najčešće crvenu, i ponovno sušenje do nedelju dana. Na kraju sledi ukrašavanje srca, pa opet sušenje.

– Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, za ove suvenire potrebno je vreme, strpljenje i umeće. Imamo razne oblike: detelinu sa četiri lista, potkovicu, pečurku, kućicu, mačkicu, sovu i svašta još, u skladu sa praznicima povodom kojih ih pravimo. Suvenire prodajemo na našem štandu u Vrnjačkoj Banji, ali i u suvenirnicama i ekskluzivnim prodavnicama suvenira i poklona. Internet nam danas omogućava prepoznatljivost i dolazak na nova tržišta – rekao je Đorđe.

Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Nastavak teksta pročitajte na: http://pricesadusom.com/najmladi-majstor-za-liciderska-srca/