uvijene sljive

Tajna uvijenih šljiva
NEOBJAŠNJIVA PRIRODNA POJAVA

Ukoliko ste ljubitelj tajanstvenih mesta za koja nauka nema jasna objašnjenja onda je crkva Lazarica blizu Prolom Banje jedno od onih koje ne treba da zaobiđete ako vas put nanese na ovu stranu naše zemlje

Crkva Lazarica, koja je posvećena srpskom caru Lazaru, nalazi se na 640 metara nadmorske visine, dva i po kilometara od Prolom Banje. Sagrađena je na temeljima starog hrama u 19. veku a jedina je crkva-brvnara u ovom kraju. Njen zvanični naziv danas je Hram svetog vaskresenja Lazara.

Međutim, ono što ovo mesto čini tajanstvenim je šest šljiva čija su stabla uvrnuta kao kad uvijete tkaninu da bi se iscedila. Za takav rast i dan danas ne postoji racionalno objašnjenje. Ali, to nije sve. Naime, stabla ostalog drveća u dvorištu rastu „normalno“, a samo pedesetak metara od crkvene ograde, stabla šljiva takođe rastu na uobičajen način. Nekoliko puta su meštani pokušavali da razreše tajnu pa su mlade sadnice šljiva koje su se tek uvile nosili izvan porte i ponovo ih sadili, ali je rezultat uvek bio isti. Drveće, koje je pre toga bilo uvijeno, van ograde crkvenog dvorišta veoma brzo nastavilo bi da raste normalno.

Uvijene šljive su neobičan prirodni raritet
Uvijene šljive su neobičan prirodni raritet

Jedino predanje koje se prenosi sa kolena na koleno ima objašnjenje za ovu čudnu pojavu. Prema legendi, u crkvi je izvršeno pričešće dela srpske vojske pred odlazak u Kosovsku bitku. Vojnici su posle pričešća šest puta obilazili crkvu moleći se za pobedu na Kosovu. Dalje legenda kaže da kako se vojska okretala, šljive su se uvijale u tom smeru. I od tog vremena one rastu na ovaj način. Čak i kad su stara stabla odumirala, u dvorištu su nicala nova i uvijala se ali ih je, što je takođe neobično, uvek bilo samo šest.

Zanimljivo je da su samo dve godine nakon Kosovskog boja, mošti cara Lazara stigle na ovo mesto. Carica Milica je insistirala da se telo njenog muža prvo unese u crkvu-brvnaru i tada je odlučila da se zamonaši.

Postojali su pokušaji da se za ovu neobjašnjivu prirodnu pojavu pronađe racionalnije  objašnjenje,  kao što je uticaj vetrova, na primer. Međutim, ni jedno od njih se do sada nije pokazalo kao prihvatljivo.

Narod veruje da je ovo mesto isceljujuće i da možda neke tajne i ne moraju da budu otkrivene.