Naslovna / Otvoreni um / Alternativni izbori / Jednostavna tehnika
SNAGA MAGIČNIH REČI
Jednostavna tehnika SNAGA MAGIČNIH REČI

Jednostavna tehnika
SNAGA MAGIČNIH REČI

Svaka reč ima određenu energiju koju prenosi na nas, pa sve ono što ima negativan kontekst deluje uznemirujuće, i obrnuto – pozitivne reči nas jačaju, motivišu, čine srećnim… Dragana Aleksić, wingwave i life coach predstavila nam je jednostavnu tehniku „magične reči“ (magic words), kojom možemo da umanjimo negativan uticaj i pojačamo onaj pozitivan koji reči imaju na nas

Reči koje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji, bilo da nekome nešto pričamo ili govorimo sami sebi, značajno utiču na naše raspoloženje, energiju, emocije, kao i na naša uverenja, tj. na ono što verujemo/mislimo da možemo i da ne možemo. Iako nam reči pomažu da izrazimo sve ono što se oko nas dešava, one često mogu da izazovu neprijatnost, loše emocije, a neretko i da nas povrede.
– Zanimljivo je da naš mozak svaku reč koja za nas ima negativan kontekst (konflikt, siromaštvo, let avionom, bolest, šef, neko negativno uverenje o nama…), vizuelno predstavlja u skladu sa emocijom koju ta reč u nama izaziva. Na primer, ako je prva asocijacija na neku reč stres ili strah naš mozak će nam je predstaviti kao tamnu, „debelu i tešku“, čvrste strukture, veoma blizu očiju, veliku…, a često je propraćena telesnom manifestacijom u vidu grča, treperenja u stomaku, knedle u grlu.

Kad reč osećate u stomaku. Nekada se u radu sa klijentima desi da im „kritična“ reč bukvalno „sedi“ na ramenima, ili je osećaju u stomaku kao kamen. To nije ništa neobično, jer sve ono što nas na bilo koji način ugrožava, opterećuje, mozak nam predstavlja kao pretnju, teret… Zamislite kako se oseća osoba kojoj šef izaziva osećaj kamena u stomaku ili knedle u grlu, a mora svakog dana da se susreće sa njim! Ona ne može da promeni šefa, niti njegovo ponašanje, ne može da promeni posao, ali može da promeni svoj odnos prema kritičnoj reči, koja je u ovom slučaju – šef.
Upravo to je suština ove tehnike, da promenimo način na koji neka reč utiče na nas, jer je to jedino i moguće.

Svaka reč ima energiju. Ako se pitate zašto je važno da radimo ovu tehniku kad god osetimo da nas nešto uznemirava, odgovor je da svaka reč ima određenu energiju kojom nas jača ili slabi. A, složićete se, danas nam je život dovoljno otežan da bismo tako olako pristali da nas nešto slabi!
– Kada smo izloženi stresnim situacijama, skloni smo da ih „premotavamo“ u glavi kao film, da vraćamo sekvence, analiziramo šta se zapravo desilo, šta smo uradili ili rekli, šta je nama neko rekao… I dok vrtimo taj film uvek se jave neke specifične reči koje su sinonim za tu situaciju, na primer – posao, svađa, kolega, greška… Što više puta tu reč ponovimo u glavi toliko puta je emotivno proživimo – ona u nama svaki put izazove istu negativnu emotivnu reakciju. Svaki sledeći put kada je čujete ili izgovorite imaćete istu negativnu emociju, i za vas će ta reč biti ona kritična, ona koja vas slabi.

magicne_reci_2

Zamislite da imate čarobni ćilim, „smestite“ reč na njega i dajte mu komandu da odleti

„Vidite“ stresnu reč. Da biste izbegli da svaki put osetite kako vam se stomak grči na reč „posao“ korisno je da je „obradite“ tehnikom magične reči. Na taj način promenićete svoj odnos ne samo prema njoj već i prema poslu, što i jeste cilj.
Iako se ovom tehnikom promena vrši na površinskom nivou, zapravo se menja dubinska struktura vezana za emocije, događaje, ali i ljude.
– Pokušajte da predstavite sebi reč koja je za vas stresna, da je „vidite“. Obratite pažnju kako je napisana, koliko su velika slova, koje su boje i gde se u prostoru reč nalazi. Posmatrajte je par trenutaka i primetite kako se osećate dok je gledate, kao i gde vam se u telu osećaj javlja.

Sledeći korak. Sledeći korak je da u mislima, vizuelno promenite prvo veličinu slova (smanjite ih i stanjite koliko možete), a zatim boju (izaberite neku svetlu i vedru). Na kraju pokušajte da je udaljite od vas koliko god možete. Nekada se reč „opire“ i neće da se udalji, posebno ako je događaj „svež“ ili previše stresan, pa ako ne uspete iz prvog pokušaja da je udaljite, zamislite da imate čarobni ćilim i „smestite“ reč na njega, a onda mu dajte komandu da odleti npr. „preko sedam mora, i sedam gora“. Za ovu tehniku korisno je da ste maštoviti i da isprobavate šta vam najbrže spušta tenziju. Važno je samo da poštujete prva tri koraka, a ostalo prepustite mašti. Uradite šta god želite da reč ulepšate, ukrasite, a onda sledi test. Pogledajte tu istu reč napisanu na drugačiji način. Kako se sad osećate u vezi sa njom?

Ubacite nove detalje. Mogućnosti su beskonačne, sve zavisi od mašte! Cilj je da kada ponovno čujete ili vidite reč koja je u vama izazivala stres, taj stres bude minimalan, ili da ga uopšte nema. Ukoliko primetite da se vraća, menjajte je opet, ubacite nove detalje, a kao prvu pomoć iskoristite glas nekog junaka iz crtaća, npr. Paje Patka. Zamislite kako bi ta reč zvučala kada bi je on izgovorio! To sigurno spušta osećaj stresa za 50%!

Birajte pozitivne. I, na kraju dragocen savet – birajte reči koje koristite, vodite računa da su one pozitivne. Najjednostavniji primer koji će vam pomoći da shvatite koliko moć reči imaju je kada pokušavate da ubedite nekog u nešto, a on vam izmiče, pa vam ubeđivanje nikako ne polazi za rukom. Pogledajte šta je osnova „ubeđivanja“ – ubediti ili „uterati u bedu“. Pa, sad nije čudo šte ne uspevate u tome i što se taj neko opire! Od sada pokušajte da nekog uverite u nešto – osnova uveriti ili vera, u veri. Potpuno je drugačije, zar ne?

Tekst: Isidora Miletić