povisena_temperatura

Dete ima visoku temperaturu preko leta
ŠTA MOŽETE DA URADITE

Bez obzira na to kada se javlja, visoka temperatura izaziva strah kod roditelja. Infekcije su glavni uzrok povišene temperature kod dece, pa se smatra da su hladni dani “pogodniji” period za ovaj problem. Ipak, i leto je vreme kada deca neretko “gore”, a pošto je i napolju vruće, povišena temperatura u toplim danima predstavlja poseban problem

Uzroci “letnje” povišene temperature. Pored prekomernog izlaganja suncu (sunčanica), infekcije su ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature, mada i letnji virusi i bakterije dovode do njenih “skokova”.
Važno je znati da je temperatura “pratilac” bolesti, a ne bolest sama za sebe. Zbog toga je uvek važno izlečiti oboljenje (na primer anginu), pa tako otkloniti uzrok febrilnosti. Ipak, dok se uzrok ne otkrije, detetu treba obarati temperaturu koja je uvek neprijatna, a naročito tokom vrelih letnjih dana.

“Obaranje” temperature. Temperaturu do 38 stepeni (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja dece ne treba obarati. Ako je prešla 38 stepeni, ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere.

Rashlađivanje. U prijatnom ambijentu (najbolje je da bude 24-26 stepeni u sobi ili apartmanu) razgolitite dete, ako je malo ostavite ga samo u pelenici, a veće u pamučnim gaćicama. Nemojte ga pokrivati dok ima visoku temperaturu.  Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat.
Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5 stepeni najbolje “oružje za brzo dejstvo” je tuširanje mlakom (nikako hladnom) vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.
Alkoholne frikcije (“trljanje alkoholom”) su praktično napuštene, ali ima lekara (čak i veoma uglednih stručnjaka) koji ih i dalje savetuju deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Lekovi – antipiretici. Antipiretici su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38,5 stepeni. Na tržištu postoji nekoliko preparata koja su prikladna za obaranje visoke telesne temperature kod dece, a najčešće se koriste paracetamol (Panadol baby) i ibuprofen (Brufen, Nurofen).

Upotreba lekova za obaranje temperature. Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno.
Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta, mogu se primeniti čepići (supozitorije).
Kod primene čepića, dete staviti potrbuške, nežno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija, za razliku od ibuprofena. Doze su iste, a efekat leka je nešto brži nego kod oralnih preparata. Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv!

Doziranje antipiretika. Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su  bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbedno doziranje, pa ga pažljivo pročitajte.  Iako se mogu dati veće doze od navedenih, to nikada nemojte raditi bez konsultacije sa pedijatrom.
Pojednostavljeno: I paracetamol i ibuprofen se daju četiri puta dnevno (maksimalno šest doza, uz konsultaciju sa pedijatrom) , a pojedinačna doza je do 10 mg leka po kilogramu telesne mase deteta. Ne treba biti matematičar da se izračuna da dete od 10 kg može bez opasnosti dobiti četiri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu paracetamola (Panadol baby sirupa).

Početak dejstva leka. Svi antipiretici obično “traže” 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. Ne treba očekivati da temperatura posle prve doze leka “padne” na normalne vrednosti. Dobro je da ona bude ispod 38 stepeni, to je sasvim bezbedna zona.

Kombinovanje paracetamola i ibuprofena. Kod veoma visokih temperatura koje se teško “obaraju” preporučuje se kombinacija ova dva leka. Važno je poštovati intervale doziranja za svaki lek posebno. Ne smete davati paracetamol u manjim intervalima od 4 sata, a ovo važi i za ibuprofen. Tako se, na svaka dva do tri  sata može dati naizmenično paracetamol i ibuprofen. Ovo ne treba raditi bez preke potrebe, dakle samo kad su temperature izuzetno visoke, a detalje ove kombinovane terapije je najbolje detaljno razmotriti sa pedijatrom.

Istovremeno davanje paracetamola i ibuprofena. Ovo se izuzetno retko primenjuje, i to samo kod dece koja imaju ogroman rizik od nastanka “frasa” (febrilnih konvulzija). To su ona deca koja su već imala “fras”, a sada imaju temperaturu koja prelazi 40 stepeni i ne reaguje na davanje jednog leka i rashlađivanje. Tada se pravi izuzetak i daje se čepić paracetamola i ibuprofen “na kašičicu”. I ovo se detaljno objasni roditeljima od strane pedijatra koji prati dete, pa nije preporučljivo da ovo radite na svoju ruku kod deteta koje nije imalo “fras”.

Tekst: dr Goran Vukomanović, pedijatar
Izvor: www.mojpedijatar.co.rs