Dr Nenad Stanković

Dr Nenad Stanković
JEDNO LICE, MNOGO PRIČA

Izveli ste stvaran fotošop na mom licu i vratili mi osmeh – reči su moje klijentkinje koja je nakon višegodišnjeg truda uspela da se oslobodi fleka na licu uz pomoć hemijskog pilinga. Njena misao navela me je na traganje za fotošopom i njegovim sve jačim uticajem na savremenu ženu. Koliko je ova kompjuterska aplikacija zapravo moćna? Šta je danas stvarno, a šta ne?

Visoki standardi atraktivnog fizičkog izgleda i lepote dominiraju u savremenom društvu. U želji da se bude lepši i mlađi, često se pribegava popularnom digitalnom poboljšanju kojim se menjaju lice i telo do neprepoznatljivosti. Uz pomoć jednog klika brišu se godine, smanjuje nos, sužava struk i izdužuju noge. Postavlja se veoma važno pitanje – šta se želi sakriti iza takve iluzije? Gde je nestala suština koju nosimo u sebi i kako smo pristali da verujemo prividu? Jasno je da su modna i kozmetička industrija u velikoj meri odgovorne za nametanje IDEALA LEPOTE kome obična žena želi da doraste. U nameri da se dopadne i bude u trendu, posustaje pred svetlucavim reklamama na kojima žene imaju prozračnu i mlečnobelu kožu bez ijedne proširene pore, pege ili bore. Kada se ubrzo suoči sa izostajanjem efekata kreme koja zateže kožu u rekordna 24 sata, sa pravom se pita kako je to devojci sa reklame ipak pošlo za rukom. Buđenje svesti i razvijanje kritičkog odnosa prema onome što nam se svakodnevno plasira jeste prvi korak ka izražavanju jedinstvenosti koju svako od nas gaji u sebi. Lepota je svuda, u svemu, sve vreme.

Prirodnost iznad svega
Godinama se bavim estetskom medicinom koja efikasno podmlađuje kožu na neoperativan i jednostavan način uz kratko vreme oporavka. Taj momenat je često presudan kada se žene odlučuju za neki od tretmana. Veoma im je važno da ne izostaju sa posla i da mogu odmah da se vrate svojim dnevnim aktivnostima. Ponekad im je jako teško da pomire tradicionalne vrednosti i savremenu potrebu da rade i budu korisne društvu. Pri tom, od njih se očekuje da u svakom trenutku izgledaju lepo, negovano i mladoliko. Kada se odluče na anti-age tretmane poput mezoterapije, hemijskih pilinga ili filera, često u razgovoru sa njima saznam da im je veoma važno da ne izgledaju izveštačeno kao poznate zvezde i da im prija kada njihova okolina primeti da deluju svežije, naspavano i odmorno. Upravo je to osnovni princip anti-ageinga kome je cilj da se zadrži prirodna lepota i sačuvaju karakteristične crte koje nas i čine posebnim. Lice je naša jedinstvena mapa na kojoj se oslikavaju sve naše emocije, iskustva, sećanja i doživljaji.

Na zaleđenom licu bez mimike koje nam propagiraju mediji ne očitava se ništa. Tradicionalna kineska medicina čvrsto veruje da lice i koža govore više priča od one da li smo samo lepi ili ne. Na nama je da se opredelimo kakav tok će imati naša priča.

Estetski centar Estera