pingvini

Heroj australijskih pingvina
OD HOBIJA DO HUMANOG DELA

Suština ove priče nije u tome da deka Alfi, koji ima 109 godina plete džempere, već za koga to radi. A džemperi su za… pingvine

Alfred Dejt zvani “Alfi” je najstariji čovek u Australiji. Ovaj simpatični deka, koji ima 109 godina, živi u staračkom domu i obožava da plete. U početku je pleo odevne predmete za članove porodice (Alfi ima 20 unučadi i isto toliko praunučadi) i prijatelje, ali kada mu se obratila australijska Fondacija za spasavanje pingvina, njegov hobi je dobio još jednu – humanu dimenziju.
dzemperi za pingvine
Ovi unikatni odevni predmeti ne služe za ulepšavanje pingvina, već da ih spasu od hladnoće i trovanja. U ovom delu sveta, naime, dogodilo se masivno izlivanje nafte zbog čega je glatko perje pingvina postalo masno i onemogućavalo im je da se ugreju. S druge strane, pokušavajući da speru prljavštinu sa sebe, gutali su toksično ulje od koga su mogli da se otruju i uginu. Jedini spas za ove simpatične ptice su džemperi pa je Fondacija angažovala ljude da ih ispletu, a među njima i deda Alfija koji je svoj osamdesetogodišnji hobi uspeo da pretvori u humano delo.
U nekom trenutku, kao što je slučaj u ovoj priči, ono čime volimo da se bavimo dobije i svoju konkretnu svrhu.

Tekst: Marina Manga