zivot_na_selu

Mlade porodice žele na selo
NOVA ŽIVOTNA PERSPEKTIVA

Ovih dana privodi se kraju konkurs Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova za život na selu koji je pokazao da mnoge porodice žele da žive daleko od gradske vreve. To se posebno odnosi na mlade parove sa malom decom

Od ukupno 344 bračna ili vanbračna partnera sa prebivalištem na teritoriji AP Vojvodina koja su konkurisala za bespovratna sredstva za kupovinu kuće na selu, izabrano je njih 88 koji ispunjavaju osnovne uslove. Međutim, s obzirom da je za ovu namenu izdvojeno 40 miliona dinara, to znači da će oko 40 parova na ovom konkursu moći da kupi kuću na selu.
Oni koji možda neće uspeti da ostvare svoj san i dobiju svoju kuću, prema rečima Vesne Šijački, direktorke Zavoda za ravnopravnost polova, imaće priliku da ponovo konkurišu u junu, kada se najavljuje još jedan konkurs.

Uslovi konkursa. Mnogi mladi bračni parovi prijavili su se na ovaj konkurs jer žele da žive i odgajaju svoju decu na selu, daleko od gradske gužve i neuslovnih načina življenja u podstanarskim stanovima.
Parovi su morali da ispune šest osnovnih uslova: da nisu stariji od 40 godina, da je makar jedan od njih zaposlen, da nisu vlasnici bilo kakve nepokretnosti, da nisu u krvnom srodstvu sa vlasnikom kuće koju žele da kupe, kao i da cena kuće ne prelazi iznos od milion i po dinara. Neki od kriterijuma su bili i broj članova porodice, broj male dece, uslovi u kojima žive, radni staž i diplome, i eventualno preduzetnički poslovi koje obavljaju.

Useljenje već u maju. Konkurs je raspisan još 14. novembra a nakon završenog prijavljivanja urađena su bodovanja učesnika. Nakon toga je komisija za dodelu novčanih sredstava krenula u obilazak kuća koje su porodice predložile za kupovinu, kako bi se utvrdila njihova uslovnost za život. Utvrđeno je da je većina kuća u dobrom stanju i da su useljive, tako da će mladi parovi koji ispunjavaju sve uslove u svoje nove domove moći da se usele već u maju.
Život na selu, u prirodnom okruženju sve više privlači stanovnike gradova u kojima za mnoge od njih više nema perspektive. A svoja kuća, bašta i sve ono što još nudi seosko okruženje za mnoge može da bude novi početak.

Tekst: Julija Jokić