adrenalin_Italija

Adrenalinska uživancija
ZABAVA U VAZDUHU

Da li ste nekada pomišljali na adrenalinski vid zabave koji će vam ubrzati rad srca? Možda skok padobranom ili letenje paraglajderom… Ako vam ovo pričinjava zadovoljstvo, onda je za vas idealan Međunarodni festival “visinskih” susreta u Dolomitskim Alpima (planina Monte Piana, u Italiji). U avgustu 2009. godine, Dolomiti su proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a

Ovaj Festival, koji se organizuje tri godine unazad u Italiji, pruža učesnicima nesvakidašnji način zabave. Tu su muzika, veselo društvo, leškarenje – sve zvuči uobičajeno, osim što se odigrava na oko stotinak metara iznad tla – u vazduhu, u visećim mrežama prikačenim za žičaru. Monte Piana je jedan od najlepših položaja za posetioce u Dolomitima, jer se odatle pruža fascinantan pogled od 360 stepeni na okolne planine i jezero Misurina. Postavlja se oko 20 žičara raznih dužina, od 6-100 m.


Hrabriji posetioci Festivala najviše vremena provode izvodeći razne egzibicije na užetu nategnutom preko italijanskih Alpa, vezani sajlama. Sebe nazivaju “zabušantima” jer na ogromnoj visini izgledaju kao da jedva održavaju ravnotežu hodajući po užetu. Caka je u tome što se ova ekstremna zabava razlikuje od klasičnog hodanja po žici, jer je “festivalski” konopac/žičara specijalno dizajniran – širi je, spljošten i ima čvrstinu koja olakšava hodanje po njemu – možete se lako kretati ili čak skakutati. Pojedini učesnici festivala čak i spavaju vazduhu, u visećim mrežama.
Pored činjenice da se najviše vremena provede na stotinak metara iznad tla, na žičari, na Festivalu su zastupljene i “normalne” aktivnosti kao što su joga ili paraglajding. Tu je i prikladni restoran, bar, a organizuju se i koncerti.

Tekst: Marina Manga