Naslovna / Bonus za dušu / Sat i po smeha za mesec dana
LJUBAVNICI
Sat i po smeha za mesec dana LJUBAVNICI

Sat i po smeha za mesec dana
LJUBAVNICI

Svakako da pozorišnu predstavu „Ljubavnici“ koja gostuje na mnogim scenama u Srbiji, možemo oceniti kao antistresnu. Jednu od onih koja u sekundi briše nagomilan bes, negativne emocije i nezadovoljstvo. Na žalost, ne trajno, ali pomaže da podignemo energiju i svakako donosi izobilje smeha

A smeh je jedan od najboljih lekova, to znate. Čak i onaj „na silu“, kad vam baš ništa nije smešno, ali se smejete da biste pokrenuli u sebi dobre VIBRACIJE. E, pa ovde nema takvog smeha, već samo onog prirodnog. Sudeći po publici u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu, gde smo gledali „Ljubavnike“ smeha iz dubine duše i do suza.
Nije samo reč o duhovitom tekstu (Mark Kamoleti) i adaptaciji (Rade Vučković), već i u detaljima. Odlično usklađenim detaljima. O tome što sve teče lagano i pitko, što se ne postavljaju teška pitanja već na neke, tipične situacije, posmatra sa one vedrije strane. I sad, šta ima smešno u tome ako neko nekoga vara, jer predstava se zove „Ljubavnici“, zar ne?
Da vidimo šta se na sceni dešava. Bora (Marko Živić) i njegova supruga Milena (Bojana Ordinačev) borave na Zlatiboru, u vikendici. On planira da se sastane sa svojom ljubavnicom, manekenkom iz Crne Gore Kristinom – Tinom (Staša Radulović) a ona sa svojim ljubavnikom (Srđan Karanović). No, supruga ne odlazi kod mame, kako je rekla da će da uradi… situacija se komplikuje kada se pojavi jedna druga Tina – Hristina (Katarina Marković), kuvarica koju se Bora angažovao za vikend.
Zašto se publika, gotovo neprekidno, grleno smeje? Neizostavno bih u prvi plan stavila odlično odigrane uloge svih, a posebno Živića koji predvodi odličnu ekipu i daje dinamiku i prirodnost. Smeju se i tome što su ti „ljubavnici“ više nekako zabava jedni drugima nego ozbiljne emotivne veze, trend koji u dokolici treba imati. Osmislili su švaleraciju, ali baš nisu ni vešti ni iskusni u tome, a očigledno je ni ne žele preterano mnogo. Što iz jedne krajnje neočekivane situacije proističe druga još manje očekivana, a replike podsećaju što na one koje svakodnevno možemo čuti na ulici do onih koje poznajemo iz televizijskih sitkom serija (sitcom – komedija situacije).
Ubedljivo, za mene, najbolji i najjači utisak svakako jeste igra glumaca, onih koje poznajemo mahom sa TV ekrana a koje ovde vidimo u sasvim drugačijem svetlu, i pomislimo – svaka čast. Njihova uverljivost, to što igraju kao da su baš oni ti likovi, i način na koji prate odlično osmišljene i dinamične promene na sceni, ulaze i izlaze bez pauza, situacije koje jednostavno teku.
Komedija „Ljubavnici“ igra se kao gostujuća na mnogim scenama u Srbiji, a povremeno je, u zavisnosti od mogućnosti lokalne samouprave, ulaz besplatan za žitelje opštine u kojoj se igra.

Tekst: Željka Zebić