Efikasne i u kancelariji 5 JEDNOSTAVNIH TEHNIKA DISANJA

Efikasne i u kancelariji
5 JEDNOSTAVNIH TEHNIKA DISANJA

Poznato je da je posao jedan od najvećih izazivača stresa. Zato je bitno da kad god osetite potrebu, praktikujete tehnike disanja kojima možete da vladate svojim mislima i umirite um

Vežbe disanja možete da radite u kancelariji, kada osetite da ste napeti jer su vas kolege “izbacile iz takta” ili je šef nervozan, pa svoje frustracije “iskaljuje” na vama. Disanje je blisko povezano sa mozgom, pa ako je ono ubrzano ili usporeno, misli se “zbunjuju” i povećava se stres.

Evo pet jednostavnih tehnika disanja koje će vam olakšati rad:

1. “Stomačno” disanje

Ova vežba je odlična za početak jer omogućava čišćenje pluća i smirivanje uma, oslobađa vas osećaja ljutnje i uznemirujućih misli, a korisna je i za smanjenja bolova.
Kako da je radite?
Stavite desnu ruku preko centra grudi, a levu preko centra želuca, pa lagano i duboko udahnite. Pri izdahu ćete primetiti da stomak “raste”. Ako se ovo ne dogodi, probajte da sami izazovete njegov “rast” pri ponovnom izdahu.
Vežbu radite minut do dva. Nakon ovoga, ponovite tehniku, ali sa izdahom kroz usta, puštajući dah polako i potpuno. Kada osetite kao da su vam pluća skoro prazna, zategnite stomak na par sekundi. Ovo ponovite 4 puta. Kada ovu tehniku uvežbate, možete je raditi i bez korišćenja ruku.

2. Disanje sa brojanjem

Ovo je jednostavna tehnika koja kontoliše um fokusiranjem na brojanje, pri svakom izdisaju.
Kako da je radite?
Duboko udahnite, koncentrišite se na lagani izdisaj, i u sebi recite broj. Ponovite vežbu pet puta.

3. Smirujući dah

Smirujući dah je veoma koristan ako ste besni, jer “hladi” vaš um, vraćajući vas u stanje “pod kontrolom”, što možete da osetite posle samo jedne vežbe.
Kako da je radite?
Udahnite duboko brojeći lagano do četiri, zatim zadržite dah brojeći do dva, a onda otpustite dah kroz blago napućene usne brojeći do osam.

4. Dah za “hlađenje”

Kada vam se javi osećaj unutrašnjeg “ključanja” od stresa, ova vežba je idealna. Diskretna je i niko ne mora da primeti da je radite.
Kako da je radite?
Blago otvorite usta, jezik postavite gore da “odmara na krovu usana” iza gornjih zuba (kao kad izgovarate slovo “l”). Udahnite polako kroz blago otvorena usta i osetite nadolazeći osećaj hladnog vazduha na donjoj strani jezika. Zadržite dah trenutak ili dva, pa lagano izdahnite kroz nos. Vežbu možete ponoviti dok se ne osetite pribrano i “hladne glave”.  

5. Jednostavan dah

Ovo je najjednostavnija tehnika.
Kako da je radite?
Odšetajte do prozora, pogledajte u daljinu, duboko udahnite, zadržite dah par sekundi i lagano se koncentrišite na izdah, osećajući kako napetost odlazi od vas. Vežbu možete praktikovati nekoliko puta dnevno. Budite potpuno svesni tog trenutka kada sve druge misli “isključujete”.

Priredila: Marina Manga
Antistres misao