karijes

Novi tretman za popravku zuba
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE LONDONSKIH NAUČNIKA

Naučnici u Londonu pronašli su novi, bezbolni način popravljanja zuba bez bušenja i injekcija

Novi tretman, koji je nazvan EAER (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation), po proceni naučnika sa Kraljevskog koledža u Londonu (King’s College London) počeće da se koristi u praksi za najmanje tri godine.

Ova bezbolna popravka zuba omogućiće da se kvar popravi bez bušenja i injekcije. Naime, tehnika koju su razvili londonski naučnici podstiče zub da se sam obnovi, čime će dosadašnji načini uklanjanja krijesa i punjenja zuba, postati potpuno bespotrebni. O tome koliko će novi način tretiranja zuba biti veliko olakšanje za sve one koji u se do sada plašili odlaska kod zubara, ne može ni da se govori. Do sada je, kao što znate, karijes najpre uklanjan bušenjem, nakon čega je šupljina u zubu punjena materijalom, kao što su amalgam ili kompozit. Novi tretman ubrzava prirodno kretanje kalcijuma i fosfata minerala u oštećenom zubu, bez upotrebe bilo kakvih manuelnih postupaka.

Proces ima dva koraka: prvo se priprema oštećeno područje a zatim koristi struja male voltaže kako bi se minerali ubacili u zub i počeli da “rade” na njegovoj popravci. Profesor Nigel Pits sa Stomatološkog instituta Kraljevskog londonskog koledža, kaže: Način na koji se danas tretiraju zubi nije idealan. Kada bušite zub i zatim stavljate u njega punjenje, to je isto kao i svaka druga mehanička popravka.
Ne samo da će nova tehnika biti prijatnija za pacijenta i bolje rešenje za sam zub, već se očekuje da će biti i finansijski isplatljivija i jeftiniji od aktuelnih stomatoloških tretmana. Takođe, uz pomoć EAER-a neće samo biti moguće popravljati zube potpuno bezbolno, već će uređaj koji se koristi prilikom tretmana biti koristan i za izbeljivanje zuba.

Ovaj projekat pokrenuo je gradonačelnik Londona Boris Džonson u sklopu kampanje promovisanja preduzetništva u glavnom gradu Velike Britanije.

Tekst: Melisa Mejer