Naslovna / Važno mi je / Radost u dvoje / Zašto glumimo na početku veze
ZABLUDA JE DA SVE TREBA DA BUDE SAVRŠENO
Zašto glumimo na početku veze ZABLUDA JE DA SVE TREBA DA BUDE SAVRŠENO

Zašto glumimo na početku veze
ZABLUDA JE DA SVE TREBA DA BUDE SAVRŠENO

Partnere najčešće biramo iz čudnih razloga, obično nismo iskreni na početku a često imamo i neka suluda očekivanja da sve treba da bude savršeno. O ovim, ali i drugim ljubavnim temama, razgovarali smo sa Brunom Šimlešom, autorom knjige Ljubavologija

Naš sagovornik je autor osam knjiga iz oblasti popularne psihologije, a kod nas u Srbiji objavljena je samo jedna – Ljubavologija. O ljubavi je Bruno uvek raspoložen da priča, pa na početku ovog razgovora objašnjava da ona nije samo ono što se razvija između partnera, iako se skoro poistovećuje sa tim.
O tome kako se ponašamo u toj, komplikovanoj formi ljubavi, naš sagovornik navodi da je jedna od najvećih zabluda da sve na početku mora da bude savršeno, pa se onda pretvaramo i stvaramo lažnu sliku o sebi kod parnera.
– Partnere najčešće biramo iz nekih jako čudnih razloga, obično nismo iskreni na početku, glumimo da smo nešto što nismo – da bismo ih osvojili. Nastavljamo da glumimo da bismo ih zadržali, i vrlo često mi nismo „svoji“ u partnerskom odnosu. Imamo i neka suluda očekivanja da sve treba da bude savršeno, ili da je recimo posao „gotov“ kada stavimo prsten na ruku.
Bruno kaže da ceni partnersku ljubav ali ne bi ljubav u celini svodio samo na taj jedan oblik, to je samo jedno njeno lice a ona je mnogo više od toga.

Sl 1 Bruno

Mnogi misle da mogu da pokažu pravo lice kad partneru stave prsten na ruku

Prijatelje volimo čistije. Za razliku od parnerskih, ljubav prema prijateljima je čistija i sveobuhvatnija, najviše zato što ih privlačimo tako što smo iskreni. Kada se srećemo sa prijateljima, mi ne glumimo da smo nešto što nismo. Za razliku od toga, s partnerom želimo da se prikažemo ne samo u najboljem, nego i nerealnom svetlu.
– Želimo da mu damo do znanja da se nama sviđa nešto što nam se objektivno ne sviđa, da pridobijemo njegovu pažnju na razne načine. S prijateljima to nije slučaj, s njima već na početku krenemo sa više časti, integriteta, i zato s njima možemo lakše da uspostavljamo dugoročne odnose, kaže naš sagovornik.