ljubav

Zašto glumimo na početku veze
ZABLUDA JE DA SVE TREBA DA BUDE SAVRŠENO

Partnere najčešće biramo iz čudnih razloga, obično nismo iskreni na početku a često imamo i neka suluda očekivanja da sve treba da bude savršeno. O ovim, ali i drugim ljubavnim temama, razgovarali smo sa Brunom Šimlešom, autorom knjige Ljubavologija

Naš sagovornik je autor osam knjiga iz oblasti popularne psihologije, a kod nas u Srbiji objavljena je samo jedna – Ljubavologija. O ljubavi je Bruno uvek raspoložen da priča, pa na početku ovog razgovora objašnjava da ona nije samo ono što se razvija između partnera, iako se skoro poistovećuje sa tim.
O tome kako se ponašamo u toj, komplikovanoj formi ljubavi, naš sagovornik navodi da je jedna od najvećih zabluda da sve na početku mora da bude savršeno, pa se onda pretvaramo i stvaramo lažnu sliku o sebi kod parnera.
– Partnere najčešće biramo iz nekih jako čudnih razloga, obično nismo iskreni na početku, glumimo da smo nešto što nismo – da bismo ih osvojili. Nastavljamo da glumimo da bismo ih zadržali, i vrlo često mi nismo „svoji“ u partnerskom odnosu. Imamo i neka suluda očekivanja da sve treba da bude savršeno, ili da je recimo posao „gotov“ kada stavimo prsten na ruku.
Bruno kaže da ceni partnersku ljubav ali ne bi ljubav u celini svodio samo na taj jedan oblik, to je samo jedno njeno lice a ona je mnogo više od toga.

Sl 1 Bruno
Mnogi misle da mogu da pokažu pravo lice kad partneru stave prsten na ruku

Prijatelje volimo čistije. Za razliku od parnerskih, ljubav prema prijateljima je čistija i sveobuhvatnija, najviše zato što ih privlačimo tako što smo iskreni. Kada se srećemo sa prijateljima, mi ne glumimo da smo nešto što nismo. Za razliku od toga, s partnerom želimo da se prikažemo ne samo u najboljem, nego i nerealnom svetlu.
– Želimo da mu damo do znanja da se nama sviđa nešto što nam se objektivno ne sviđa, da pridobijemo njegovu pažnju na razne načine. S prijateljima to nije slučaj, s njima već na početku krenemo sa više časti, integriteta, i zato s njima možemo lakše da uspostavljamo dugoročne odnose, kaže naš sagovornik.

Pages: 1 2