Oliver Jelenković Sreća nije SREĆA ako se ne deli sa drugima

Oliver Jelenković
Sreća nije SREĆA ako se ne deli sa drugima

Da je sreća smeštena tamo gde čovek oseća da je njegov dom jasno je na primeru Olivera Jelenkovića, vlasnika fabrike Recika u Donjoj Kamenici blizu Knjaževca u kojem naš sagovornik živi od rođenja. Oliver je tek kročio u petu deceniju života a već ima zavidno poslovno iskustvo u rukovođenju, srećno je oženjen i otac troje dece. Na prethodnom radnom mestu je sarađivao sa Italijanima (firma se bavila proizvodnjom i šivenjem gornjih delova obuće za svetske brendove) i znanje koje je stekao želeo je da “uloži” u sopstveni brend. Tako je nastala fabrika Recika koja se bavi proizvodnjom kožnih aksesoara. Smeštena je u prostorijama seoske zadruge koju je opština preduzetnicima davala u zakup a Oliver je sproveo u delo svoju zamisao o sopstvenom brendu koji je namenjen i muškoj (Menner) i ženskoj populaciji (Womenner).

Mnogim mladim ljudima je teško da započnu privatni biznis zbog nedostatka hrabrosti. Kako se to kod vas desilo? Važite li za hrabrog čoveka?

– Nikada nisam razmišljao o tome da li sam hrabar. Nije bilo potrebe! Čak i ne mislim da je to neko presudno pitanje. Ne pitanje hrabrosti, već pitanje “vere”!
Verujete li svojoj viziji (ideji)?
Verujete li dobroj proceni?
Verujete li svojim sposobnostima (koliko dobro poznajete sebe)?
Verujete li u VERU (nije u vezi sa religijskim ubeđenima i stavovima)?

Oliver

Osnovno pitanje je pitanje vere a ne hrabrosti, kaže Oliver

Svi beže u velike gradove kako bi pronašli šansu za biznis, a vi ste svoju fabriku smestili u selu.

– Kao što za sebe često kažem “obavio sam više razgovora u svojoj glavi (sa sobom kao sagovornikom), nego sa ostalim ljudima. Tako i svojim radom i činjenjem želim da podstaknem ostale na razmišljanje: A zašto je on baš tako učinio?
Sebi prvenstveno moramo i možemo da pomognemo! Našim mestima, našim selima, našoj državi, njenim žiteljima…
Makar možemo dovoljno jako poželeti i iz sve snage pokušati!
Pa na kraju, ako se u tome i ne uspe, sramota nije ni pomoć potražiti.

Ko vam je desna ruka?

Na poslu, kao desnu ruku, nemam nikoga već kroz alegoriju mogu reći da imam 10 različitih prstiju tj. dobar tim ljudi sa višestrukim znanjima tako da je uvek moguće delegiranje odgovornosti.

Showroom u Knjaževcu

Showroom u Knjaževcu

Ko osmišljava modele, a ko razmišlja o finansijama? Kakva je podela posla u fabrici?

– U trenutnom budžetu firme nažalost nema sredstava za zapošljavanje dizajnera – modelara, već to radim ja, a o finansijama brinem zajedno sa svojim poslovnim partnerom Borisom Milićem.
Posao se u fabrici, slikovito rečeno, odvija kao u košnici. Odlukom o sistematizaciji radnih mesta su svim zaposlenima definisana prava i obaveze, a sve ostalo što nije obuhvaćeno time radimo uz predhodni dogovor sa zaposlenima.

Antistres misao