Oliver Jelenković Sreća nije SREĆA ako se ne deli sa drugima

Oliver Jelenković
Sreća nije SREĆA ako se ne deli sa drugima

Da li je i koliko važna podrška lokalnih činilaca vlasti kad je posao kao što je vaš u pitanju i u čemu se ona sastoji?

– Saradnja je danas gotovo neophodna i umnogome olakšava ostvarenje poslovne ideje, ako je ona dobra i na realnim osnovama.
Podrška lokalne samouprave našem preduzeću se zasniva na pomoći pri inicijalnom odabiru lokacije, pomoći pri renoviranju i adaptiranju tehničko-poslovnog prostora, pomoći u promociji našeg brenda Menner i marketingu.
Prisutnost faktora “dobre volje” da se nešto pomeri na bolje u našim ruralnim područjima je takođe izuzetno važna.
Ne mogu a da ne spomenem i pruženu pomoć i funkciju spone od strane lokalnog Udruženja preduzetnika na čelu sa Jovanom Isakovim.

Recika je smeštena u u seoksoj zadruzi

Recika je svoje mesto “pronašla” u seoskoj zadruzi

Nekoliko reči o proizvodnom asortimanu i kakvi su dalji planovi? Izlazak na svetsko tržište?

– Do sada smo izradili oko 280 različitih proizvoda od prirodne kože i kombinacije kože i drveta, odnosno naša politika je takva da svake nedelje izrađujemo jedan do dva nova artikla i tu ne smemo stati.
Zvanični izlazak na svetsko tržiste za sve nas je “veliki” zalogaj i tu je neophodno dobro, dobro se pripremiti jer u svetu svake godine nastane i nestane oko 2.000 brendova.
Lično smatram da naša priprema još nije završena iako mi već prodajemo našu robu u inostranstvu “online” i po preporuci šaljemo ono što se naruči u bilo koji deo sveta.

Stres je danas skoro pa neminovan u bilo kojem poslu. Kakvo je vaše iskustvo? Šta može najlakše da vas izbaci iz takta i da li imate neke svoje metode protiv stresa?

– Pre ovog posla radio sam devet godina kao generalni direktor u fabrici obuće Slide Group u Knjaževcu. Fabrika je u zavisnosti od sezone upošljavala između 85 i 160 radnika. Celokupnu proizvodnju smo izvozili u inostranstvo, uglavnom u Italiju.
Kao i svako drugi, u toku rada nailazio sam na planirane probleme i one neplanirane. Na rešive i one nerešive. Čak i na one probleme koji spadaju u kategoriju “viša sila”!
Nije bilo dana bez problema i nije bilo dana bez stresa. “Tukao” me je iz dana u dan. Sve dok najzad nisam shvatio da je stres – prihvatanje pobede unutrašnjeg straha.

I odlučio sam! Prihvatam stres kao normalnu i neminovnu (za današnje uslove rada) pojavu. Kao sastavni deo poslovnog života. Nakon toga moj “UM” je pobedio. Naučio sam da ignorišem strahove, a samim tim i stres i da na njega gledam samo kao na dodatnog saveznika kod pronalaženja rešenja problema ili pronalaženja određenog kompromisa. Vratiću se na odgovor iz prvog pitanja: najvažna je VERA!

Da li je iz današnje perspektive lako dati savet nekome ko planira da započne svoj biznis ili ne?

– Nema univerzalne tajne formule, nema čarobnog štapića, ni pilule!
Ko traži znanje, znanje će i pronaći i biće mu korisno onoliko – koliko to jako želi.

LIČNI SAVET: Budi spreman da istrpiš glad (da ne posegneš za porocima, novcem koji je neko drugi zaradio) i ostaneš pribran i kada znaš da je ponovni pad neminovan.

Koji je vaš životni san?

Želim da pronađem pravu meru, pravi način da pomognem ostalima da shvate da su LJUBAV i SREĆA u nama. Treba ih samo pronaći i ispoljiti, a onda će se one pojaviti i oko nas. Sreća nije SREĆA ako se ne deli sa drugima!

Zabeležila: Jasmina Stefanović
Antistres misao