Kenan_Crnkic

Dr Kenan Crnkić
KAKO POMOĆI DRUGIMA DA OSVOJE SVOJE VRHOVE

Jedva da pamti godine kada je radio samo jednu stvar u životu. Kao da je oduvek ristio svaki trenutak da se obrazuje i što više radi na sebi. A sada to znanje želi da prenese i drugima

Dr Kenan Crnkić, rođen u Zenici, školovao se paralelno u redovnoj i muzičkoj školi, zatim studirao i radio. Doktorirao je ekonomske nauke, školujući se od Austrije, preko Sarajeva, Harvard business School u Sjedinjenim Američkim državama, pa nazad do Sarajeva. Gde danas i predaje na Ekonomskom fakultetu.
U međuvremenu, bio je na čelu mnogih višemilionskih korporacija i fondacija, ali nikad nije bežao ni od jednog posla. I čitao, čitao, čitao. Posebno knjige iz tzv. moderne i praktične psihologije. Pročitano je primenjivao, i koristeći ta nova saznanja, gradio svoju izuzetno bogatu karijeru. Zbog toga, ali i zbog njegovog autorskog rada na, za sada dvema, knjigama “7 tajni uspeha” i “Pazi kojeg vuka hraniš”, želje da svojim ogromnim znanjem i iskustvom pomogne drugima da budu ostvareni, srećni i uspešni, Dr Kenan Crnkić je pravi sagovornik za naš portal.

Kenan ne veruje u slučajnosti, i priča kako je dobio prvi posao – prodavca, tokom studija u Austriji.
– Već tada sam čitao razne slične knjige o motivaciji i modernoj psihologiji. I tako sam saznao da u kompaniji „Intersport“ traže prodavca sa pola radnog vremena. Napisao sam motivaciono pismo, biografiju, uvežbao pred ogledalom uverljiv govor. Došao uplašen u tu firmu i ljude u njoj pitao gde da se prijavim za posao. Otišao sam gde su mi rekli i tamo, čoveku koji je tu stajao, ispričao sve što sam planirao i dao mu sve papire. Toliko sam bio pod stresom da nisam ni razmišljao ko je on. Par dana kasnije su me obavestili da sam dobio posao. Pitali su me znatiželjno kako sam uspeo da upoznam njihovog generalnog direktora, jer je samo tog dana u poslednjih 11 godina bio u toj radnji firme u Gracu. I eto, ja sam baš njega sreo, i sve što sam uradio njemu se izgleda dopalo, pa im je rekao da me zaposle.

Svaka pozicija je izazov. I tada pa i kasnije, svaki posao, svaku poziciju prihvatao je kao izazov u kojem može steći nova saznanja i dragocena iskustva.
Ljudi na Balkanu su generalno navikli da žive u zoni konfora. Prihvatao sam sve pozicije, ponekad i niže od onih na kojima sam pre bio, one od kojih su drugi bežali. Sećam se, organizovan je bio neki trening u Londonu, a kolega nije hteo da ide jer je tog vikenda planirao da ide na pecanje! Meni to nije bilo jasno, nude ti usavršavanje a ti odbiješ! Sve sam ja prihvatao, i danas predajem predmete vezane za preduzetništvo.
knjiga

Pages: 1 2