Naslovna / Važno mi je / Karijera i novac / 7 koraka do odluke
Slušajte svoj stomak
7 koraka do odluke Slušajte svoj stomak

7 koraka do odluke
Slušajte svoj stomak

Da li ste ikada razmišljali kako donosite odluke? Da li dugo merite ili odlučujete u sekundi i odmah?

Znate li da većina ne razmišlja o posledicama svojih odluka. Žive po inerciji, ne obraćaju pažnju na svoje misli i postupke. Ne shvataju ozbiljno činjenicu da svaka naša odluka stvara naš život u ovom trenutku. Definiše nas kao osobu, čak i kada je ne realizujemo.

Zato je važno da pazimo kakve odluke donosimo, posebno ako nismo zadovoljni onim što čini naš život. Hajde da već danas počnemo da se menjamo i gradimo sebe na način koji želimo!

Evo 7 koraka kojima možemo promeniti naše životne odluke:

1. STVORITE MOĆ ODLUČIVANJAdonošenju odluke bi bilo dobro da prethodi svesnost o njenim posledicama, jer i ona najmanja izaziva lančanu reakciju, niz događaja koji slede. Da je drugačije, ne bi oko nas bilo ovisnika o duvanu, alkoholu, drogama, slatkišima, kupovini radi kupovine. Zato je važno promisliti pre donošenja svake odluke i svesno je sprovoditi ili paziti da one koje ne želite izbegnete

2. SLUŠAJTE SVOJ STOMAKDobro je za donošenje odluke odvojiti vreme, ali treba voditi računa da se ne oduži. Skloni smo da predugo odlučujemo, zato što se plašimo posledica. Tako nam život prolazi u pažljivom planiranju, analiziranju, razmatranju, ocenjivanju i merenju razloga „za“ i „protiv“. I stalno smo na početku, nigde akcije!

Zato, morate da naučite da verujete svom instinktu, da oslušnete svoj stomak, kako reaguje na različite mogućnosti koje su vam u mislima. U većini situacija, ono prvo što osetite je obično pravi izbor. Čak i ako na kraju pogrešite prateći intuiciju, ipak ćete postići nešto u odnosu na onoga ko se dugo premišlja i ne donosi nikakve odluke – imaćete više samopouzdanja jer ste ipak doneli kakvu-takvu odluku.

3. SPROVEDITE SVOJU ODLUKUKada donesete odluku, onda na joj treba i da radite. Tako da ona bude zaista prava odluka za vas. Šta to znači? Da ono što odlučite ne završava trenutkom kada ste izabrali, već u njemu počinje, i da je potrebno da postane stvarnost tako što ćete vi stupiti u akciju. Odluka koja je samo doneta ne vredi, isto vam je kao da je i niste doneli. Ako zaiste želite promene u životu, morate uvesti naviku da delujete u skladu i u pravcu s vašom odlukom, sve dok je ne ostvarite. Što više budete ponavljali radnje koje vas vode ka tome, to ćete imati više samopouzdanja i za svaku sledeću odluku će vam biti sve lakše da je ostvarite.