PRONAĐITE SVOJE DRVO

Uberite radost
PRONAĐITE SVOJE DRVO

Imamo jedan zanimljiv predlog za vas! Motivisani orezivanjem stabala koje je ove godine poranilo, i prvim naznakama na stablima da ćemo za par nedelja uživati u prvim pupoljcima i cvetovima, spremili smo ovu priču – za vas

Sigurno ste mnogo puta čuli za običaj da se, kad se rodi dete, posadi i drvo. Ne uvek i u svim krajevima, ali često se to radilo i radi. Ili priču o našim precima kako su voleli da se okupljaju pod krošnjom nekog stabla, i kako se u tom hladu odvijao jedan dobar, zanimljiv, drugačiji život. Lično volim hlad jedne stare jabuke, koju će uskoro poseći, a pod kojom je moj otac rastao, kao zreo voleo da sedi i ćuti kad bi došao u rodnu Požegu, a pod kojom sam i ja volela da sedim, preplavljena nekim čudnim osećanjima od kada tata nije više sa nama. I moja deca su, kao mala, neznajući da je to „dedina jabuka“ trčala pod njene krošnje. On je imao svoje drvo. Kao da je znao da svako treba da nađe neko svoje stablo. Kako vi to da uradite?

Bilo na kom mestu. Ako imate dvorište, „proglasite“ bilo koje stablo svojim, ili ga ako možete posadite. Ako živite u stanu, izaberite stablo koje je blizu zgrade u kojoj živite, dovoljno blizu da vam je često na vidiku ili da mu možete prići. Ako ni to nemate, potražite ga u obližnjem parku, kraj reke, u najbližem izletištu. To da je vaše ne treba da bude zapisano nigde sem u vašoj duši i mislima. Zašto?
Zato što treba da se „povežete“ sa tim stablom. To stablo treba da bude SIMBOL vas. Na koji način saznaćete kasnije, sada bi bilo dobro da kažemo još par stvari.

SL 1 veliko stablo
Ako je čovek zaista srećan onda je sigurno da ima dobar i jak koren kao drvo

Ukorenjeni i stabilni. Simbol drveta poznat je kroz istoriju u mnogim narodima i kulturama. Postoje razna tumačenja šta predstavlja, ali u većini predstavlja čoveka i život. Kao što drvo ne može živeti ako nije dobro ukorenjeno, ne mogu ni ljudi. Važno je da kao stablo bude čvrsto vezani za zemlju, da budemo ukorenjeni, odnosno stabilni. Kako vezani za zemlju? Da ne hodamo po njoj kao po nečemu nebitnom i stranom, da je poštujemo i volimo, budemo svesni njene važnosti za naš fizički i mentalni opstanak. Mnogo je načina. Da li ste ikada pokušali da hodate i stojite bosi na zemlji? Da li ste osetili tu snagu nečega naizgled toliko običnog i istovremeno moćnog? Da li ste osetili kao da se vraćate sebi, korenima? Pokušajte.
Ako je čovek zaista srećan onda je sigurno kao i drvo dobrog i jakog, zdravog korena, a time i bogatog i rodnog stabla. Drvo povezuje važne elemente života: zemlju, vodu, vazduh, vatru. Kao što čine i naše živote. Bez jednog, propada. Zato se mora čuvati to JEDINSTVO elemenata da bi drvo opstalo.

Pages: 1 2