kisobran_san

Analiza sna
NESVESNI OTPOR PREMA MUŠKOM POLU

Žana, 32 godine, živi sama i već dugo bez partnera, sanja san koji se ponavlja

Primer: Na plaži sam, na moru, godišnji je odmor. Oko mene je puno ljudi koji uživaju u sunčanju i kupanju. Ja ležim pod suncobranom, dan je veoma topao. Međutim, čim poželim da uđem u more i zaplivam, izašavši na sunce, ne mogu da gledam a dobijam i opekotine po koži. Pokušavam nekoliko puta da se izvučem ispod suncobrana ali uzalud. Shvatam da mi je odmor propao i da od uživanja nema ništa.

Komentar: Ako razmotrimo mogućnost da sunčanje i boravak na plaži simbolizuju opuštenost, zabavu, odmor i druženje sa prijateljima i potencijalnim partnerima, s obzirom da ste dugo sami, jasno je da san govori o poteškoćama u vašem funkcionisanju na ovom planu.
S obzirom da ste naveli da u realnosti nemate problema koji su vezani za izlaganje suncu, san se ne može bukvalno tumačiti, već metaforično i to uz korišćenje simbolike sunca. Sunce je, i arhetipski gledano, prvenstveno muški simbol. Već pri ovakvom simboličkom shvatanju sunca moguće je otkriti značenje sna uz poređenje njegovog sadržaja sa situacijom u realnosti. Naime, moguće je da kod vas postoji nesvesni otpor prema suprotnom, muškom polu (sunčanje vam ne prija), jer ste u prošlosti imali nekoliko neuspelih veza koje su se bolno po vas završavale (opekotine na koži).
Moguće je da ste zbog toga i dugo bez partnera iako sebi ne možete, na svesnom nivou, da objasnite zašto je to tako i šta biste mogli da preduzmete da se ta situacija promeni. Informcija koju ste dobili kroz ovakav san koji se, pri tome, još i ponavlja unazad nekoliko godina, verovatno ukazuje na nesvesni strah koji imate i koji je plod strepnje da se i naredne veze ne završe na isti način kao i prethodne. Međutim, kada se uzroci nekog stanja razotkriju (ako smo to uspeli da uradimo komentarišući ove snove), trebalo bi da se time i eliminišu. Ukoliko ste ovim osvestili razlog vaše samoće, biće mnogo lakše da savladate poteškoće koje postoje i da u realnosti promenite situaciju.
Pročitajte još i: Analiza sna: UPOZORENJE NA AROGANCIJU

Tekst: dr Mirjana Đurđević

Čitaoci snove mogu slati na e-mail drmirjana@antistresvodic.rs. Potpunu profesionalnu analizu snova zainteresovani mogu dobiti samo u ličnom kontaktu sa dr Mirjanom Đurđević, profesionalnim analitičarem snova (informacije na telefon 064/932 74 20, posle 14 h).