Naslovna / Putovanja / Lepa mesta / Na tajnom zadatku
ODMOR KAO NEŠTO VIŠE OD SUNČANJA I MORA
Na tajnom zadatku ODMOR KAO NEŠTO VIŠE OD SUNČANJA I MORA

Na tajnom zadatku
ODMOR KAO NEŠTO VIŠE OD SUNČANJA I MORA

U letnjim mesecima većina nas odmara na nekoj od morskih obala, uživajući u kupanju i sunčanju. Ako se odlučite da probate još nešto drugačije od akva parkova, ležaljki, slane vode i dobijanja tamne boje tena, predlažemo da odmor provedete u Italiji

Šta možete očekivati od letovanja u Italiji, na primer u primorskom gradiću Lido di Jeselo, udaljenom od granice sa Slovenijom malo više od 120 kilometara?

Izuzetno uređene plaže. Obala je duga petnaestak kilometara i čini je jedna velika i par desetina metara široka plaža sastavljena od manjih. Između je granica definisana samo tablama sa imenom hotela čiji je gosti mogu koristiti. Jer, sve one poseduju identične ležaljke i suncobrane, i svuda je prekrasan sitan pesak koji se svakodnevno čisti i izjednačuje.

Cela plaža ima iste ležaljke i suncobrane

Cela plaža ima iste ležaljke i suncobrane

Raj za čulo vida. Svi objekti su čisti i sređeni, i spolja i iznutra. Imala sam utisak da baš svako ima bar po jednog psa, ali nigde, bukvalno nigde nisam videla i pseći izmet. Osobama sa invaliditetom je svuda omogućen pristup, a za njih i bebe i malu decu u svim toaletima postoje prilagođeni prostori. Kakav stolnjak, takve stolice, svuda predivno cveće, živopisne i sveže boje po fasadima. Zelenilo i priroda takvi da se čovek pita koliko puta dnevno ga sređuju i čime zalivaju kad je takvo.
I zgrade su raj za čulo vida

I zgrade su raj za čulo vida

Pokrenimo mišiće. Svuda je moguće iznajmiti bicikl i svuda ga voziti (pešaci i biciklisti imaju prednost). Glavna ulica duga je 14 kilometara i pun pogodak za one koji vole da šetaju, a za ljubitelje trčanja tu su dovoljno široki trotoari, šuma, park i naravno staza uz plažu. Mnogi se bave sportom u Lidu di Jesolu na otvorenom, i naravno imaju za to sve uslove.

Kapućino u punom smislu te reči. Majstori su za sve osim one kafe koju nazivamo srpskom, turskom ili domaćom. Ostale su kao nigde u svetu, uz to poslužene na način koji stvara osećaj istinskog zadovoljstva. Uopšte, u restoranima se mušterije vrlo poštuju, a hrana je odlična, ni nemasna ni premasna, sveža, pa pored tradicionalnih pica koje malo liče na one kojih ima kod nas, mnogi za obrok uzimaju „insalate“, odnosno salate koje ne sadrže samo povrće i služe se u velikim tanjirima. Otići u Italiju i ne probati njihov sladoled mnogi smatraju potpunim promašajem.