Naslovna / Čuvari zdravlja / Sočna kraljica jeseni
ČUVAR DOBROG RASPOLOŽENJA
Sočna kraljica jeseni ČUVAR DOBROG RASPOLOŽENJA

Sočna kraljica jeseni
ČUVAR DOBROG RASPOLOŽENJA

Bundeva je prava „čuvarka“ zdravlja i dobrog raspoloženja a preporučuje se za poboljšanje imuniteta i vitalnosti. Nećete pogrešiti ni ako specijalitete od bundeve ubacite u svakodnevni jelovnik

Postoji mnogo razloga zbog kojih bundevu nazivaju kraljicom jeseni. Neodoljivo narandžasta, poznata i kao tikva, ludaja, dulek ili vojvođanska banana, čest je sastojak raznih jela, i slanih i slatkih poput čuvene pite bundevare, a predstavlja i idealnu zimsku dozu imuniteta i vitalnosti. Nekada je bila važan izvor hrane američkih Indijanaca, jer im je pomagala da izdrže duge hladne mesece. Upravo su je starosedeoci tog kontinenta predstavili doseljenicima, kojima je brzo postala omiljena namirnica, nezaobilazan deo praznične trpeze za Dan zahvalnosti i najpoznatiji ukras za Noć veštica (Hallowen).

halloween

Najpoznatiji Halloween ukras

Svuda se meša. Danas se uzgaja na svim meridijanima i nalazi se u mnogim specijalitetima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata. Bundevi u čast, širom planete održavaju se veseli festivali, pa tako i kod nas u Banatu sredinom oktobra svi žive za Dane ludaje.
Bundeva može da se pripremi na bezbroj načina, a pritom je idealna za smanjivanje težine i čišćenje organizma jer ima svega 28 kalorija u 100 grama. Sadrži skoro 90 odsto vode i mnoge hranljive i zdrave sastojke, od proteina, kiselina i ugljenih hidrata, preko minerala poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, do vitamina A, C, E i B grupe. Njena boja ukazuje na to da je i bogat izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imuni sistem i čulo vida, i sprečava razvoj malignih tumora.