Maske, pilinzi, čajevi PRIRODNO PROTIV AKNI

Maske, pilinzi, čajevi
PRIRODNO PROTIV AKNI

Zelena glina je najljekovitija za masnu i problematičnu kožu, ali postoji još nekoliko vrsta glina koje se primjenjuju za posebna stanja kože

Maska za lice. Glavna funkcija maski je izvlačenje viška masnoće i toksina iz kože. Maleni kristali minerala raznih glina imaju sposobnost da na sebe vežu organske molekule, masnoće i metaboličke otpadne produkte. Primajući na sebe takve molekule gline istovremeno otpuštaju oligoelemente (metale poput cinka, gvožđa, mangana…), i time poboljšavaju metabolizam ćelija kože. Osim toga, maske odstranjuju sloj mrtvih ćelija kože i čiste pore.
Maske za lice od kvalitetne zelene gline, s etarskim uljima eukaliptusa divesa ili pačulija, kao i sa hidrolatima nerolija ili ruzmarina hemotipa verbenon koriste se jednom do dva puta nedeljno. Nanosi se na lice u srednje debelom sloju, najbolje pre tuširanja i ostavi petnaestak minuta da deluje. Nakon što se maska ispere, najbolje je ne nanositi neko vreme ništa na lice kako bi koža “prodisala”. Lice se eventualno može prebrisati tonikom.

Piling za masnu kožu. Piling se sastoji od sredstava koja blago skidaju površinski sloj, a s njime i prljavštinu, masnoću i mrtve ćelije kože. Zbog toga je od neprocenjive važnosti u nezi masne i mešovite kože. Aromapiling sadrži i stvari koje neguju i hrane kožu, kao što je biljno ulje, glicerola i etarsko ulje.
Za izradu prirodnog pilinga može se upotrebiti kukuruzni griz (najbolji je onaj koji ima sitna zrnca), kao i još neki drugi materijali (so, usitnjeni cvetovi kamilice, mlevene koštice…), biljno ulje od lešnika ili makadamije.
Piling nije preporučljivo raditi češće od jednom nedeljno.

Priprema čaja od čička. Dve supene kašike čička kuvati pet minuta u 250 ml vode, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Zatim procediti i piti 2-3 puta na dan, 20-30 minuta pre jela, uvek sveže pripremljeno.

Priprema čaja od trobojne ljubičice. Jedna vrhom puna supena kašika prelije se sa 200 ml kipuće vode i ostavi poklopljeno 10 minuta. Zatim se procedi i pije 2-3 puta na dan, 20-30 minuta pre jela, uvek sveže pripremljeno.
Sve kure čajevima traju 3 nedelje. Nakon nedelju dana pauze, kura se po potrebi može ponoviti.

Tekst: dr med. Bojana Maksimović, aromaterapeut
mr ph. Snežana Mitrović, aromaterapeut
Antistres misao